APEL UMANITAR: Viaţa unui gălăţean depinde de ajutorul nostru

APEL UMANITAR: Viaţa unui gălăţean depinde de ajutorul nostru
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Povestea lui Eugen Teodoraşcu este ca un câmp de luptă. De ani buni, gălăţeanul duce un război neîncetat cu un inamic nevăzut. Un duşman perfid, care loveşte din interior, pentru ca mai apoi să se ascundă până la următoarea lovitură. Din fericire, în aceste bătălii pe viaţă şi pe moarte, Eugen Teodoraşcu sau Moşu, aşa cum îi spun prietenii, nu este singur. Bărbatul a avut şi are de partea sa o armată de medici din ţară şi din Austria. Cu ajutorul acestor specialişti pasionaţi, Eugen Teodoraşcu a reuşit să învingă multe boli, care, în mod normal, curmă vieţile a mii de gălăţeni.

Insulina şi masca de oxigen

Fără îndoială, Eugen Teodoraşcu este un luptător. Primele două lovituri sub centură le-a primit după ce a împlinit 40 de ani. Atunci, gălăţeanul a aflat că suferă de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi de o formă foarte rară de diabet zaharat de tip II. Pentru că este singurul pacient din ţară cu această formă de diabet, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu îi decontează insulina de care depinde viaţa sa. Astfel, este nevoit să suporte singur tot costul tratamentului, în condiţiile în care autorităţile se laudă că le oferă protecţie acestor bolnavi prin programul naţional de control al diabetului.

Vestea cea mai rea nu avea să vină însă de aici. BPOC apare de obicei la fumătorii înrăiţi. Capacitatea pulmonară scade treptat, până ce bolnavul nu mai poate face nicio activitate fără a se simţi sfârşit. Într-un final, ajunge să respire doar cu ajutorul unei măşti de oxigen. De o instalaţie de oxigen a avut nevoie şi Eugen Teodoraşcu, în ciuda faptului că nu a fumat niciodată. Anii de muncă petrecuţi în aerul poluat din halele fabricii unde a lucrat şi-au spus cuvântul în cazul său.

O nouă lovitură

Fiind vorba de o boală profesională, bărbatul s-a putut încadra în condiţiile necesare pentru un transplant pulmonar la Viena, plătit de statul român. În iunie 2010, pe baza formularului E112, bărbatul a făcut transplantul într-un spital din capitala Austriei, iar operaţia a fost un succes. Cu organismul slăbit de transplant şi de diabet, Eugen Teodoraşcu se luptă de cinci ani cu o multitudine de boli, apărute tocmai din cauza acestei slăbiciuni. Este o luptă cu multe bătălii câştigate, dar încă indecisă.

După transplant, pacientul trebuie să urmeze toată viaţa un tratament (terapie imunosupresivă - n.r.), prin care noul organ să fie acceptat de propriul organism. Altfel, sistemul imunitar are tendinţa de a distruge organul străin. În urmă cu exact o lună, medicii i-au mai dat lui Eugen Teodoraşcu o veste teribilă: suferă de hepatită cronică de tip B, cauzată de un virus foarte agresiv. În lipsa unui tratament cât mai rapid, hepatita se poate transforma în ciroză hepatică. Şi pentru această boală gălăţeanului i-a fost aprobată o schemă de tratament decontată parţial de către autorităţi. Problema este însă că medicii austrieci i-au cerut o serie de teste suplimentare, pentru a se asigura astfel că tratamentul împotriva hepatitei nu pune în pericol terapia imunosupresivă şi, astfel, întregul transplant.

Orice ajutor contează!

Aceste teste trebuie făcute cât mai curând într-o clinică particulară din Viena. Împreună cu drumul şi cu cazarea, investigaţiile costă în jur de 1.500 de euro, bani de care bărbatul şi familia sa nu dispun. De-a lungul timpului, el a primit ajutor de la diverse persoane, inclusiv de la unii dintre cititorii “Vieţii libere”. Un sprijin substanţial (o reconstrucţie dentară totală, precum şi sprijin material pentru fiecare drum făcut la Viena  - n.r.) i-a fost oferit de reputatul medic gălăţean Ionel Julea, specialist în chirurgie orală şi maxilă-facială.

Dacă vreţi să îl ajutaţi pe Eugen Teodoraşcu, aveţi la dispoziţie un cont deschis în lei la BCR: RO78RNCB0748116649330001.

Citit 2181 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.