SFATURI PENTRU PĂRINŢI/ Cum îţi poţi ajuta copilul să iubească lectura

SFATURI PENTRU PĂRINŢI/ Cum îţi poţi ajuta copilul să iubească lectura
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cum trăim într-o lume din ce în ce mai dominată de tablete şi calculatoare, cititul unei cărti riscă să devină o activitate plictisitoare şi neinteresantă pentru copii. Iată însă câteva sfaturi, date de psihologul Monica Bolocan, care te pot ajuta să-l faci pe cel mic să descopere sau să recâştige plăcerea pentru lectură. 

Stabileşte o rutină 

Orice abilitate se îmbunătăţeşte prin practică, prin exersarea ei în mod consecvent. Copiii acceptă mult mai uşor ideea de a face ceva ce nu le place, dacă ştiu dinainte când se va întâmpla şi cât va dura. Predictibilitatea le dă senzaţia de control. Prin urmare, poţi concepe împreună cu copilul tău un orar zilnic de activităţi, care să includă şi un moment de lectură, pe care să îl afişezi la loc vizibil. Dacă refuză să citească singur, citeşte împreună cu el. Momentul poate fi sub forma unui joc. Spre exemplu, tu citeşti cu voce tare şi el urmăreşte cu degeţelul pe carte, sau tu citeşti un rand, el pe următorul. 

Cititul, moment plăcut petrecut cu părinţii

Este important să îl laşi pe el să aleagă cartea sau textul pe care vrea să îl citească sau îi poţi oferi tu câteva opţiuni din sfera lui de interese (spre exemplu, un text despre maşini - dacă este pasionat de acestea). În plus, creează o atmosferă cât mai plăcută, cititul nu înseamnă neapărat să stai pe scaun la birou. Poţi amenaja un „colţ de lectură” pe gustul lui, cu o lampă veselă şi un fotoliu-fantezie confortabil. Cititul nu trebuie asociat neapărat cu ideea de „a face lecţii”, şi de aceea este bine să stabileşti o rutină separată pentru citit. La început, îi ceri să citească cu voce tare, în timp ce tu îl asculţi, apoi va citi în gând şi îţi va povesti ulterior ce a citit. Ai grijă să nu îl critici şi să nu îl întrerupi permanent pentru a-l corecta, nu faceţi lecţii! Evident, nu trebuie să faci o obsesie din a citi, totul trebuie să se întâmple firesc, natural, în ritmul propriu al copilului. Este un moment de relaxare.

Nu condiţiona cititul nici de răsplată, nici de pedeapsă 

„Dacă citeşti, ai voie pe tabletă, dacă nu, îţi iau tableta”, aceste metode, deşi aparent eficiente pe termen scurt, nu construiesc motivaţia internă pentru a citi, adică lectura de dragul lecturii. Când răsplata sau pedeapsa vor dispărea, se va duce şi dorinţa de a citi.

Ajută-l să descopere singur beneficiile cititului 

Faptul că ştie mai multe, că îţi poate povesti despre ce a citit, îl va ajuta să aibă o stimă de sine crescută. Poţi folosi orice ocazie, orice moment al zilei pentru a evidenţia avantajele de a citi: mergeţi pe stradă şi citiţi reclamele sau meniul la restaurant, anunţurile din ziare, subtitrarea unui film, email-ul de la un prieten, o informaţie interesantă pe internet etc.

Fii tu un exemplu

Citind şi la rândul tău cărţi, interesându-te de cărţi, preţuindu-le, mergând prin librarii, răsfoind reviste care te interesează, oferi un bun exemplu. Copilul trebuie să te vadă cu o carte în mâna, bucurându-te de ea, relaxându-te, dacă vrei să fii credibil atunci când îi spui că cititul e important.

 

CITEŞTE ŞI: SFAT pentru septuagenari: 30 de minute de mişcare reduc riscul de mortalitate

Citit 1612 ori Ultima modificare Vineri, 22 Mai 2015 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.