Peste 3.000 de apartamente, FĂRĂ APĂ RECE! Societatea are nevoie de bani pentru investiţii

Peste 3.000 de apartamente, FĂRĂ APĂ RECE! Societatea are nevoie de bani pentru investiţii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cea mai gravă situaţie este în Micro 40, unde nu mai puţin de 32 de scări de bloc nu mai beneficiază de apă rece * Lipsa apei poate declanşa epidemii, avertizează Direcţia de Sănătate Publică

Numărul asociaţiilor de proprietari din municipiul Galaţi pentru care Apă Canal a închis robinetul de apă rece a ajuns la 31. Conform datelor actualizate de operator în cursul zilei de vineri, 4,26 la sută din cele 727 de asociaţii din oraş nu mai primesc apa potabilă necesară unui trai decent. Conform reprezentanţilor societăţii, cele 31 de asociaţii sistate înregistrează datorii de 9.065.047 lei, "respectiv 53 la sută din total sold asociaţii proprietari existent la data de 30.04.2015".

161 de scări de bloc afectate

Nu mai puţin de 161 de scări de bloc sunt afectate de sancţiunea pe care Apă Canal o aplică datornicilor. Dacă ţinem cont de faptul că o scară de bloc are în medie 20 de apartamente, un calcul matematic simplu arată că peste 3.000 de locuinţe au fost debranşate de la reţeaua de distribuţie a Apă Canal.

Cartierele în care s-a „tăiat” apa pe bandă rulantă sunt Micro 40, Micro 39, Micro 20, Micro 21 şi Micro 17. În Micro 40, spre exemplu, nu mai puţin de 32 de scări de bloc, din cadrul a şapte asociaţii de locatari (601, 606, 615, 616, 619, 621 şi 605) nu mai primesc, în prezent, niciun strop de apă rece. Din cele 31 de asociaţii cu probleme, cea mai mare datorie, în valoare de 1.314.100 de lei, o înregistrează Asociaţia 850, din Micro 39B. De altfel, blocurile T11 (scările 1 şi 2), T12 (scările 2 şi 3), K8 (scara 1) şi K10 (scările 1 şi 4), din cadrul acesteia, nu mai primesc apă. La polul opus, cu un debit restant de 10.880 de lei, se situează Asociaţia 393, din Micro 17, care, conform reprezentanţilor Apă Canal, nu a efectuat vreo plată în cursul lunii mai.

"Utilizatorii (asociaţii de proprietari) au obligaţia de a achita facturile reprezentând contravaloarea serviciilor de care au beneficiat în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii acestora. Operatorul are dreptul să sisteze furnizarea/prestarea serviciilor acelor utilizatori care nu îşi achită contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în cel mult 30 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, prin debranşarea de la reţelele publice de distribuţie a apei", susţin reprezentanţii societăţii.

Datoriile asociaţiilor depăşesc 17 milioane de lei

Conducerea Apă Canal afirmă că are de recuperat de la clienţii din municipiul Galaţi nu mai puţin de 30.914.765 de lei. Conform reprezentanţilor societăţii, din această sumă populaţia datorează circa 20.559.010 lei, iar aproximativ 17.110.942 lei reprezintă numai datoriile asociaţiilor de proprietari. „Subliniem că Apă Canal a încercat iniţial recuperarea pe cale amiabilă a creanţelor prin încheierea angajamentelor de plată eşalonată a soldurilor restante, reeşalonarea datoriilor/revizuirea angajamentelor de plată iniţiale, restricţionarea alimentării cu apă potabilă numai la blocurile/scările care aveau datorii mai mari (conform informaţiilor furnizate de asociaţiile de proprietari). Din păcate, clienţii societăţii (asociaţiile de proprietari) nu sunt întotdeauna receptivi la soluţiile oferite de noi pentru scăderea soldurilor restante datorate. Sistarea alimentării cu apă la asociaţiile de proprietari restante s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de recuperare a debitelor. Asociaţiile sistate au datorii mai vechi de 270 de zile de la emiterea facturilor”, afirmă Apă Canal.

Societatea are nevoie de bani pentru investiţii

Apă Canal susţine că are în derulare „investiţii majore în serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, în cadrul proiectului "Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi", proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu (…) Toate contractele de lucrări aferente acestui proiect sunt în derulare, ceea ce implică plata constructorilor. De asemenea, Apă Canal trebuie să asigure fondurile necesare cofinanţării proiectului, drept pentru care a contractat un împrumut de la BERD, de aproximativ 12 milioane euro. Întârzierile la plata constructorilor conduc nu numai la întârzieri în execuţie, ci şi la sancţiuni aplicate de AM POS Mediu şi la corecţii financiare aplicate de Autoritatea de Audit, pentru nerespectarea condiţiilor impuse pentru finanţare prin Contractul de finanţare încheiat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (…) Măsura sistării alimentării cu apă este dispusă la asociaţiile care înregistrează un nivel redus al plăţilor, ceea ce poate conduce la afectarea derulării proiectului POS Mediu, precum şi a celorlalte lucrări de investiţii şi de mentenanţă la reţelele de apă şi canalizare din aria de operare”.

Focare de infecţie şi risc de epidemii

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a tras un semnal de alarmă, chiar la finele lunii mai, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, de la Prefectură, cu privire la consecinţele extrem de grave pe care le poate avea lipsa apei din apartamente asupra sănătăţii oamenilor. „În condiţiile sistării alimentării cu apă, gălăţenii afectaţi de aceste restricţii se pot îmbolnăvi de hepatită virală acută de tip A, boală diareică, febră tifoidă, parazitoze digestive, afecţiuni dermatologice etc”, se arată în raportul transmis de către DSP conducerii Prefecturii.         

Citit 5495 ori Ultima modificare Marți, 16 Iunie 2015 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.