Lege nouă: Protecţia mamelor la locul de muncă

Lege nouă: Protecţia mamelor la locul de muncă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Legea 154/2015, intrată în vigoare săptămâna aceasta, prevede că, la serviciu, atât gravidele, cât şi proaspetele mămici pot beneficia de măsuri de protecţie socială. Legea modifică şi completează Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.

Noul act normativ clarifică prevederile iniţiale şi actualizează anumite aspecte în ceea ce priveşte protecţia socială pentru toate femeile însărcinate şi mămicile (lăuze sau care alăptează) care lucrează la un angajator din România, indiferent dacă au cetăţenie română sau a altui stat. Primul pas pe care angajatele gravide trebuie să-l facă pentru a beneficia de aceste drepturi este cel de a obține, de la medicul de familie, un document care să le ateste starea şi să informeze angajatorul despre condiţia lor. În caz contrar, angajatorul poate fi exonerat de obligaţiile impuse de lege (deşi nu de toate) faţă de aceste persoane.

Este important de ştiut faptul că angajatorul, odată ce a fost informat de starea salariatei, nu are voie să divulge faptul că aceasta este însărcinată colegilor ei, atât timp cât sarcina nu este vizibilă, fără a avea acordul scris al femeii. Şi asta doar dacă acest lucru este în interesul bunei desfăşurări a muncii.

Drepturile mămicilor

Odată informat, prima obligaţie a angajatorului este aceea de a preveni expunerea gravidelor sau a mamelor la riscuri ce le pot afecta sănătatea şi securitatea. Îi este interzis să le constrângă să presteze munci dăunătoare sănătăţii, stării lor de graviditate sau copilului nou-născut. În plus, în cel mult cinci zile din momentul în care au fost informaţi de starea salariatei, şefii vor informa, în scris, salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de muncă, a măsurilor care trebuie luate referitor la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi asupra drepturilor lor. Totodată, angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condiţiilor de muncă şi a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea ei la orice fel de riscuri, conform recomandării medicului de familie, fără a-i fi diminuate acesteia veniturile salariale. Apoi, în baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă - care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, din nou, fără să-i fie diminuate veniturile salariale. Dacă gravidele şi mamele lucrează stând în picioare sau pe scaun, acestea trebuie să beneficieze de pauze regulate, pentru a se odihni sau, respectiv, pentru a face mişcare. De asemenea, mamele care alăptează trebuie să primească două pauze de alăptare a câte o oră, până când copilul împlineşte un an. Însă, la cerere, pauzele pot fi înlocuite cu o reducere de două ore a programului de lucru zilnic, desigur fără diminuarea salariului.

Citit 3066 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iunie 2015 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.