Pleci în vacanţă în ţări membre UE? Află cum poţi folosi cardul european de sănătate

Pleci în vacanţă în ţări membre UE? Află cum poţi folosi cardul european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mii de gălăţeni solicită în fiecare an carduri europene de sănătate. Doar în prima jumătate a lui 2015, aproape 3.400 de astfel de carduri au fost tipărite şi distribuite în judeţul Galaţi. În lunile de vară, cum numărul persoanelor care pleacă în ţările Uniunii Europene (UE) este mai mare, creşte şi numărul de solicitări de eliberare a acestor documente. Doar în iunie, 838 de gălăţeni au făcut astfel de cereri la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, iar reprezentanţii instituţiei spun că se aşteaptă la şi mai multe cereri în următoarele două luni.

Ce servicii acoperă

Potrivit reprezentanţilor CJAS, datorită avantajelor pe care le oferă, cardul european de sănătate este foarte popular printre gălăţeni. Asiguratul care are asupra sa un astfel de card beneficiază de servicii medicale gratuite, oferite doar în cazuri de urgenţe medicale, în toate statele UE. În schimb, acest card nu poate fi utilizat pe teritoriul ţării noastre şi nu acoperă cazurile în care persoana merge într-un stat membru UE în mod special pentru a beneficia de tratament medical.

"Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară coplata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care vă sunt acordate aceste servicii", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Cum se eliberează

Pentru a primi un card european de sănătate trebuie să completaţi o cerere (disponibilă la sediul CJAS sau care poate fi descărcată de pe site-ul www.cnas.ro/casgl/ - n.r.), pe care mai apoi o depuneţi, alături de o copie după buletin sau certificatul de naştere, în cazul minorilor, la sediul CJAS Galaţi. Cardul vă va fi trimis prin poştă, în termen de şapte zile de la înregistrarea în sistem a cererii pe care aţi depus-o. Dacă aveţi nevoie de document într-un termen mai scurt sau dacă tipărirea nu decurge conform planului, veţi primi de la CJAS un certificat provizoriu de înlocuire. Tipărirea şi eliberarea cardului este gratuită pentru asigurat, costurile fiind acoperite din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate. Documentul este valabil şase luni, perioadă după care poate fi înlocuit printr-o altă cerere.

Ce faceţi dacă pierdeţi cardul

În situaţia în care vă aflaţi pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau în Elveţia şi aţi pierdut sau aţi rătăcit cardul, veţi fi nevoit să contactaţi, prin poştă, fax sau sau e-mail, CJAS Galaţi şi să solicitaţi un certificat provizoriu de înlocuire. Casa de asigurări de sănătate vă va trimite certificatul la adresa menţionată, în termen de 24 ore. Acest certificat vă oferă drepturi identice cu cele oferite pe baza cardului.

Sunt şi situaţii izolate în care instituţiile din străinătate nu recunosc aceste certificate înlocuitoare, pe motiv că sunt scrise în limba română. În astfel de cazuri, fie găsiţi un traducător autorizat care să aibă şi parafă, fie contractaţi CJAS pentru a semnala această problemă şi a o rezolva.  

Ce informaţii conţine

Cardul european de sănătate a fost introdus în anul 2007, prin Ordinul 559/2006 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Documentul este folosit de românii care merg în străinătate ca turişti, pentru a lucra sau pentru a studia sau din motive familiale. Singura condiţie este ca deplasarea să nu dureze mai mult de şase luni, adică exact termenul de valabilitate a cardului. Cardul european conţine un set obligatoriu de informaţii vizibile: numele şi prenumele asiguratului, codul numeric personal al asiguratului, data naşterii, data expirării cardului, codul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului, numărul de identificare, acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul şi numărul cardului. Documentul este eliberat gratuit şi de el pot beneficia toţi cei care au asigurările medicale plătite la zi.

Citit 1817 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2015 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.