DRAMA unei familii sărace din Galaţi - CINCI COPII crescuţi pe întuneric şi cu mâncare pe sponci

DRAMA unei familii sărace din Galaţi - CINCI COPII crescuţi pe întuneric şi cu mâncare pe sponci
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Alexandra - 12 ani, Mihai Daniel - 11 ani, Nicolas - 9 ani, Alin Marian - cinci ani şi Ştefan Adrian - trei ani. Ei sunt cei cinci copii ai soţilor Adrian şi Geanina Tincuţa Florea, o familie greu încercată de viaţă, care nu îşi poate găsi liniştea din cauza banilor, mai bine spus, a lipsei lor.

De zece ani, toţi trăiesc înghesuiţi într-o garsonieră din blocul Confortului 6, de pe strada Victor Vâlcovici. Soarta parcă a fost ironică cu toţi cei care locuiesc acolo, pentru că în micile încăperi găseşti orice, numai confort nu. La un an după ce a venit pe lume ultimul copil, părinţii au închiriat încă o garsonieră, în speranţa că micuţii vor beneficia de spaţiul de care au nevoie. Însă acest lucru le-a adus şi mai multe cheltuieli lunar.

Pe primii trei copii i-am cunoscut la Fundaţia „Familia”, acolo unde ei merg de la începutul anului, din cauză că au rămas fără curent electric şi le era imposibil să-şi facă temele, să înveţe, mai ales pe timpul iernii, când se întunecă foarte repede. Directoarea fundaţiei mi-a spus că, în ciuda greutăţilor şi a lipsurilor materiale, cei mici merg în continuare la şcoală. Am vrut să văd în ce condiţii îşi duc traiul şi le-am făcut o vizită.

Tatăl, stâlpul familiei

Adrian Florea, în vârstă de 40 de ani, este singurul care lucrează. Munceşte din greu la o firmă de construcţii pentru a-şi întreţine familia. „Soţul meu câştigă 900 de lei în fiecare lună şi ne descurcăm foarte greu. Pentru ambele garsoniere plătim 300 de lei. Cum vin banii, aşa îi dăm. Cei mai mulţi bani se duc pe mâncare, pentru că eu nu pot să fac mâncare gătită prea multă, nu am unde să o ţin, într-un frigider, dacă nu am curent electric. După aceea, trebuie să iau pentru copii haine şi tot ce mai au nevoie, în limita posibilităţilor. În fiecare zi iau câte 10 - 12 pâini de la magazin şi de multe ori iau pe datorie, iar când primeşte el salariul mă duc şi plătesc”, spune femeia, în vârstă de 34 de ani.

Pentru că mereu s-au descurcat greu cu banii, cei doi soţi sunt acum îngropaţi în datorii. „Avem de plătit la întreţinere 130 de milioane (de lei vechi). Datoriile s-au strâns în mai mulţi ani. Noi încercam în fiecare lună să dăm câteva sute de lei la întreţinere, dar nu reuşeam de fiecare dată. Aşa ne-am trezit că de la începutul anului ne-au tăiat lumina şi nu mai reuşim să o scoatem la capăt. Am înţeles că, dacă plătim măcar 1.000 de lei la lumină, ne vor reconecta. De unde să scoatem acum atâţia bani?”, se întreabă biata mamă. Mai spune că şi-ar dori să-şi găsească şi ea un loc de muncă: „Acum îi las pe copii cu sora cea mai mare, am bază în ea, mai ales că acum este în vacanţă, aş putea să mă duc să muncesc undeva, oriunde, şi ca femeie de serviciu sau să îngrijesc un bătrân”.

Invadaţi de gândaci

În ziua în care am fost în vizită la soţii Florea, erau peste 35 de grade Celsius afară, iar la etajul patru, acolo unde locuiesc împreună cu cei cinci copii, era o căldură sufocantă, de nu puteai să respiri. „Intraţi, intraţi”, îmi spune Geanina, şi apoi continuă „Suntem noi săraci, dar eu încerc, pe cât posibil să păstrez curăţenia, în special pentru copiii cei mici. Eu spăl, curăţ pe jos în fiecare zi, dar de ceva timp suntem invadaţi de gândaci. Apar peste tot. Degeaba dau eu cu soluţie, că sunt din ce în ce mai mulţi, nu ştiu ce să ne mai facem. Pereţii sunt distruşi, de fiecare dată când plouă apa se scurge pe pereţi şi apare mucegaiul, în baie este la fel. Şi şobolanii mai vin din când în când până aici”.

Fundaţia „Familia”, a doua casă

Mama spune că, datorită Fundaţiei „Familia”, copiii ei au mâncare caldă în zilele în care merg la asociaţie şi mai primeşte câteodată şi porţii în plus, pentru ceilalţi, de acasă. „Copiii mei ştiu să scrie, să citească doar pentru că au mers la fundaţie şi se ţin de şcoală. Le-am spus mereu că este important să-şi continue studiile, că aşa poate au şansa unui viitor mai bun decât ceea ce le oferim noi acum. Cei de la asociaţie sunt singurul nostru sprijin. Nimeni nu ne ajută, nici părinţii, nici socrii. Dacă mă credeţi, am o soră bolnavă, pe patul de moarte, de care tot eu am grijă şi îi duc alimente pe care le primesc de la fundaţie”, spune cu lacrimi în ochi femeia.

„Dacă părinţii ar avea bani, ne-am dori să avem o casă mai mare, curent electric, toate rechizitele necesare la şcoală şi haine noi”, mi-au spus copiii, înainte să plec din casa lor.

Cei care doresc să ajute în vreun fel  familia Florea, pot lua legătura cu mama, Geanina, la numărul de telefon 0749.319.696.

Citit 7711 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Iulie 2015 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.