Verdict în cazul bolnavului căzut la Oncologie: Pacientul a murit din cauza unei lovituri la cap

Verdict în cazul bolnavului căzut la Oncologie: Pacientul a murit din cauza unei lovituri la cap
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Medicii legişti au precizat în certificatul eliberat după necropsia gălăţeanului mort după ce s-ar fi lovit la cap în baia de la Oncologie că traumatismul a fost cauza decesului

Grav bolnav, cu tulburări psihice provocate de tumora malignă, Constandin Ionescu, gălăţeanul de 57 de ani care s-a stins miercuri dimineaţă în secţia de Terapie Intensivă, nu a fost ucis de complicaţiile cruntei afecţiuni. La această concluzie au ajuns medicii legişti care au efectuat necropsia cadavrului şi care au stabilit drept cauză a decesului "insuficienţă cardio-respiratorie acută şi tromboembolie pulmonară consecutive unui traumatism cranio-cerebral stâng, contuzie cerebrală şi hemoragie subarahnoidiană". Mai pe scurt, Constandin Ionescu a murit din cauza unui hematom care s-a format în urma unei lovituri puternice la cap şi care nu a fost investigat şi tratat la timp, astfel că, pe fondul stării sale precare de sănătate (cancer la cap) s-a agravat şi i-a fost în cele din urmă fatal. Rudele bărbatului au primit vestea fără surprindere. "Hârtia asta demonstrează că am avut dreptate. Medicul neurochirurg îmi spusese că hematomul s-a tras de la căzătură. În certificatul acesta scrie, dar pe biletul de ieşire din spital nu au scris că a căzut. Au zis de mine că sunt mai nebună ca el. Vrem să mergem la parchet după înmormântare", ne-a spus joi Catinca Ionescu, văduva bolnavului decedat.

Citeşte şi: Încă un SCANDAL la Judeţean. BOLNAV MORT după ce s-ar fi accidentat în spital

Până ca rudele să ajungă la parchet şi la poliţie, ancheta la spital continuă. Conducerea unităţii, sesizată miercuri, imediat după deces, trebuie să dea un verdict. La fel şi Colegiul Medicilor, singur for care ar putea, teoretic, să investigheze în amănunt culpa medicală şi să dispună sancţiuni.

Medicul indicat ca neglijent de către familia mortului a refuzat să facă orice comentariu privitor la situaţie, cel puţin până la finalizarea anchetelor. Cu toate acestea, dr. Rodica Vasile, şefa Secţiei Oncologie, a lăsat să se înţeleagă că ancheta va fi complicată, atâta vreme cât în serviciul pe care îl conduce există nişte reguli clare pentru pacienţii în stare gravă, care nu se pot deplasa singuri.

"Pentru cazul de faţă este prematur să pot să vă spun ceva. Este declanşată o anchetă la nivelul conducerii spitalului, Colegiul Medicilor îşi va spune cuvântul. Vă promitem că totul va fi transparent. În cazul de faţă vorbim de un pacient cu metastaze cerebrale, care mai puţin se putea ajuta singur şi deplasa singur, inclusiv la toaletă. Noi avem secţia renovată. Fiecare pat are grilaje, care sunt în permanenţă ridicate. Aceşti pacienţi au pamperşi şi sonde urinare, după caz. Nu avem ca la Reanimare asistentă şi infirmieră în fiecare salon, dar acesta era un pacient în stare gravă, nefiind la prima internare", a susţinut, joi, dr. Rodica Vasile, şefa Secţiei Oncologie din cadrul Spitalului de Urgenţă.

Rămâne de văzut ce vor stabili anchetele ce se vor derula în continuare şi dacă, în acest caz, este vorba de o neglijenţă care a condus la nesupravegherea bolnavului şi mai apoi la neluarea măsurilor pentru repartizarea către o altă secţie în scopul investigaţiilor, ulterior accidentului.

Citit 4273 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2015 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.