APEL UMANITAR: Ajutaţi-l pe Robert să aibă o copilărie normală

APEL UMANITAR: Ajutaţi-l pe Robert să aibă o copilărie normală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Robert Păun are doar trei ani şi jumătate şi un diagnostic nemilos pentru trupul lui firav: paralizie cerebrală, tetrapareză mixtă, retard sever neuropsihomotor. Cu alte cuvinte, nu îşi poate ţine capul, nu vorbeşte, nu îşi mişcă mâinile sau picioarele.

Probleme încă de la naştere

Drama părinţilor lui Robert a început pe 18 februarie 2012, când mama a mers la spital să nască. „Am plecat fără teamă, ştiam că bebeluşul s-a dezvoltat cum trebuie şi mă aşteptam să nasc natural. Doar că, la un moment dat, au început problemele. Pe o ecografie se vedea că bebeluşul avea cordonul ombilical după gât. Mi s-a făcut cezariană, însă nu am auzit plânsetul copilului. A doua zi am aflat că Robert are hemoragii intracraniene pe ambele părţi şi că sunt şanse foarte mici să trăiască. În urma anchetei, după spusele ginecologului, în timpul naşterii, copilul a stat fără oxigen timp de şapte minute”, povesteşte Olga Păun.

Mama îşi aminteşte perfect imaginea fiinţei firave: „Buzele îi erau uscate, privirea fixă, stătea nemişcat. De fiecare dată îi spuneam, plângând, că trebuie să lupte, că viaţa este frumoasă şi trebuie să se facă bine, să ieşim în parc cu bicicleta, cu rolele. Încercam să visăm împreună la o viaţă normală”. După patru zile de la naştere, convulsiile şi hemoragiile s-au oprit, însă starea de sănătate a copilului a rămas gravă.

De la vârsta de trei luni, micuţul Robert face kinetoterapie zilnic în Galaţi, terapiile fiind întrerupte doar de răceli sau internări în centrele de recuperare. Mama a umblat cu el printr-o mulţime de unităţi medicale din ţară: Bihor, Iaşi, Târgu Mureş, Constanţa.

Speranţa vine de la Chişinău

Pe 20 august, Robert este programat pentru o intervenţie chirurgicală la un spital din Chişinău, operaţie care costă 2.000 de euro. „Sperăm ca această operaţie să-l ajute pe Robert al nostru să aibă o copilărie normală, să-i ofere o şansă la viaţă de fapt. Noi nu avem atâţia bani acum. Doar soţul şi-a găsit recent de muncă, câştigă 1.200 de lei, eu stau acasă cu copiii, pentru că mai avem şi o fetiţă de un an şi şapte luni. Mai avem şi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi indemnizaţia de handicap a băiatului. Noroc cu părinţii care ne ajută foarte mult, altfel nu am putea să ne descurcăm”, ne-a spus mama.

Pentru a veni în ajutorul familiei Păun să strângă banii necesari pentru operaţie, gălăţeanul Cristian Onofrei a organizat un eveniment sportiv în scop caritabil - alergare de grup în Grădina Publică, pe 26 iulie, de la ora 9,00.

Donaţii se pot face pe loc, într-o urnă, dar şi în conturile RO67 UGBI 0000 1520 0397 1RON sau RO36 UGBI 0000 1520 1339 7EUR, deschise pe numele Păun Olga Anişoara, la Garanti Bank.

Citit 3878 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.