MII DE GĂLĂŢENI au aflat că sunt BOLNAVI, încercând să DONEZE SÂNGE

MII DE GĂLĂŢENI au aflat că sunt BOLNAVI, încercând să DONEZE SÂNGE
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* În urma triajului făcut de medici, mii de gălăţeni află anual că nu pot fi donatori


Peste 2.300 de gălăţeni care au mers, în 2014, la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi, cu gândul să doneze sânge, au fost refuzaţi în urma analizelor de laborator făcute de specialiştii centrului. Persoanele refuzate fie sufereau de diverse boli de care nu ştiau, fie nu se încadrau în condiţiile impuse de statutul donatorului.

Peste 80 de gălăţeni vin în medie zilnic la CRTS Galaţi pentru a dona sânge. În jur de zece dintre ei află că nu pot dona. "Printre cauzele de excludere de la donare întâlnite anul trecut, cele mai frecvente sunt anemiile, întâlnite în cazul a sute de gălăţeni. Mai enumerăm şi leucocitoza (creşterea peste limită a concentraţiei de celule albe din sânge - n.r.), trombocitopenia (număr redus de trombocite, celule cu rol în coagularea sângelui - n.r.) sau modificări temporare ale compoziţiei sângelui ca urmare a unor tratamente hormonale, stomatologice etc.", a precizat chimistul Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galaţi.

Declaraţia pe propria răspundere

Înainte de a intra în salonul de recoltare, persoanei venită să doneze sânge i se înmânează un formular pe care trebuie să-l completeze, sub propria răspundere. După această etapă, unii dintre posibilii donatori sunt refuzaţi. În 2014, peste 100 de gălăţeni nu au putut dona, pentru că bifaseră că au avut mai mult de un partener sexual în ultima jumătate de an. "Acest aspect ne trimite cu gândul la existenţa unui comportament riscant din punct de vedere al sănătăţii. Iar, într-o astfel de situaţie, nu ne putem asuma niciun risc, pentru că vorbim de viaţa celor care vor primi sângele", explică specialistul citat. În mod asemănător, şi tatuajele făcute în ultimul an pot fi un motiv pentru ca donatorul să fie respins.

Totuşi, pentru că vorbim doar de o declaraţie pe propria răspundere, unii pot minţi pur şi simplu, fapt ce nu are cum să fie dovedit. Conducerea instituţiei mizează în astfel de situaţii pe buna credinţă a donatorilor, mai ales că analizele amănunţite efectuate ulterior pot scoate cu uşurinţă la iveală orice eventuală problemă.

Sunt descoperite astfel boli grave

În timp ce pentru unii vestea că nu pot dona sânge se reduce doar la o supărare de moment, pentru alţii rezultatele analizelor pe care le fac la CRTS au o miză de-a dreptul tragică. Câţiva gălăţeni află astfel în fiecare an că sunt infectaţi cu HIV, virus ce duce la apariţia temutei SIDA. Aceste persoane sunt îndrumate pentru o serie de analize suplimentare, care pot confirma sau, din contră, infirma suspiciunea iniţială.

Deşi aflarea unei astfel de veşti este traumatizantă pentru persoana în cauză şi pentru familia sau cunoscuţii săi, în contextul general faptul se poate dovedi benefic atât pentru cel diagnosticat, cât şi pentru persoanele din jurul său. O boală gravă cu transmitere preponderent sexuală descoperită la timp înseamnă pentru pacient posibilitatea de a începe cât mai devreme tratamentul disponibil. De asemenea, se evită astfel şi infectarea altor persoane.

Oricum, dintr-o boală mortală, aşa cum era percepută până nu demult, SIDA a devenit acum, graţie noilor medicamente disponibile, mai mult o afecţiune cronică. Astfel, deşi nu poate fi tratat, sindromul imunodeficienţei umane dobândite poate fi ţinut sub control.

Zeci de gălăţeni au aflat cu aceeaşi ocazie că suferă de hepatita B sau C. Alături de aceste boli, şi afecţiunile cardiace, accidentele vasculare cerebrale sau tuberculoza pulmonară au fost cauze de excludere definitivă de la donare. Dacă analizele de laborator arată că persoana are o încărcare cu grăsimi a ficatului (steatoză hepatică - n.r.) sau că suferă de astm bronşic sau de unele forme de alergie, aceasta este oprită temporar de la donare.

Condiţii pentru a putea dona

Potrivit site-ului www.pentruviata.com, pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România; să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani; să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 - 100 kg femeile şi 60 - 110 kg bărbaţii; tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18 mmH; să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării. De asemenea, nu trebuie să ai sau să fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, afecţiuni hematologice, afecţiuni renale, afecţiuni metabolice şi endocrine, afecţiuni ale sistemului respirator, alergii, afecţiuni reumatologice şi imunologice, afecţiuni dermatologice, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, boli infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne sau encefalopatie spongiformă transmisibilă.

Fără grăsimi şi ţigări

Înainte de recoltare poţi bea o cană cu ceai sau cafea şi mânca un mic dejun puţin consistent, format din legume şi fructe. Evită mâncărurile bogate în proteine şi grăsimi (lapte, unt, carne etc). Nu fuma înainte şi după donare cu o oră. La o donare se recoltează 450 - 500 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar celular în două săptămâni. În primele 24 de ore de la donare este indicat să bei mai multe lichide decât în mod normal.

Citit 5221 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.