Instalaţia electrică de la Judeţean va fi reabilitată, după penele de curent care au blocat actul medical

Instalaţia electrică de la Judeţean va fi reabilitată, după penele de curent care au blocat actul medical
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Investiţia se ridică la aproximativ un milion de euro * Proiectul a stârnit controverse şi semne de întrebare privind legalitatea

La jumătate de an după ce Spitalul Judeţean, cea mai importantă unitate medicală din judeţul Galaţi, s-a confruntat cu probleme serioase, din cauza unor pene repetate de curent, care au afectat în special Blocul Operator şi Unitatea de Primiri Urgenţe, pe fondul vechimii instalaţiei electrice şi faptului că aceasta este subdimensionată raportat la nevoile actuale, Consiliul Judeţului investeşte circa un milion de euro pentru reabilitarea reţelei.

Aleşii judeţeni ai Galaţiului au adoptat, săptămâna trecută, un proiect de hotărâre privind "Aprobarea Proiectului tehnic actualizat "Reabilitare instalaţie electrică din spital - Distribuţie şi alimentare cu energie electrică" - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei". Proiectul a stârnit însă un val de discuţii în plen, între consilierii Viorel Cristovici (PNL), Ion Ştefan (PNL), Adrian Liviu Butunoi (PNL), preşedintele Nicolae Bacalbaşa (PSD) şi Dan Lilion Gogoncea (PSD), soldat şi cu intervenţia prefectului Dorin Otrocol, care a ţinut să tragă un semnal de alarmă.

Un proiect pierdut pe drum şi multe iţe neelucidate

Avalanşa de discuţii şi semne de întrebare privind legalitatea adoptării acestei hotărâri a pornit de la consilierul Viorel Cristovici, care a atenţionat asupra faptului că, în legislatura trecută, în urmă cu mai mulţi ani, aleşii judeţeni au mai aprobat un proiect similar, realizat de aceeaşi firmă, dar care, conform acestuia, nu a mai fost dus la bun sfârşit. "Este pentru a doua oară când facem proiectare pentru acest obiectiv şi vreau să vă aduc la cunoştinţă ce s-a întâmplat cu el. S-a făcut o proiectare privind reabilitarea instalaţiei electrice şi s-a avut în vedere o minută între proiectant şi Electrica. Toată filosofia acelui proiect s-a bazat pe acea minută. După un anumit timp, după ce noi am aprobat proiectul şi a trecut la executarea lui, Electrica nu a mai vrut să îşi facă partea de angajament, să monteze, dacă mai ţineţi minte, în incinta spitalului, acel transformator mare, care să alimenteze spitalul. A picat tot proiectul şi noi venim acum cu alte costuri, care sunt destul de mari - aproape un milion de euro. Acelaşi proiectant vine şi ne cere acum iarăşi în jur de 12.000 de euro, pentru proiectare, plus consultanţa, care este de vreo 28.000 de euro. Uitându-mă pe referatul verificatorului de proiect, am observat că notele de calcul prin care se fundamentează soluţia propusă nu sunt verificate, ci numai memoriul elaborat de proiectant, caietul de sarcini, fazele determinate şi planşele desenate. Noi nu suntem de specialitate, dar cineva, în momentul în care face şi verifică un proiect, trebuie să-şi asume responsabilitatea. Firma care a început lucrarea, după cum ştiţi, a intrat în faliment (…) Concluzia este să avem grijă ce votăm şi, în primul rând, să desemnăm şi să nominalizăm pe cel care ne pune în faţă aceste acte, în speţă verificatorul de proiect, care să răspundă de proiect. Să nu ne mai trezim încă o dată că acest proiect nu poate fi dus la bun sfârşit", a spus Cristovici.

În replică, Nicolae Bacalbaşa i-a cerut acestuia o sesizare oficială, care să stea la baza unei anchete demarate la comanda şefului CJ. "Cei de la Electrica cer un plus de putere de circa 20 la sută, aşa mi s-a explicat. Dacă cineva nu şi-a făcut datoria, trebuie să suporte consecinţele", a afirmat preşedintele CJ.

În asentimentul lui Viorel Cristovici au fost şi aleşii Ion Ştefan şi Adrian Butunoi. Dacă Ştefan a afirmat că "orice organ de control care vine va vedea că s-au cheltuit de două ori bani pentru acelaşi obiectiv", Butunoi a ţinut să precizeze că "problema se pune de legalitate. Răspundem în solidar, şi civil, şi penal".

Prefectul Dorin Otrocol le-a reamintit aleşilor incidentele înregistrate la Judeţean, când "buna funcţionare a spitalului a murit din cauza unei pene de curent". "Ce vreau să vă rog este să aveţi grijă. Să lăsaţi Spitalul Judeţean fără puterea electrică necesară ne va duce la necazuri. Trebuia să fie analizate serios proiectul de hotărâre şi proiectul tehnic în comisii. Cred că aşa era corect. Nu vreau să vă influenţez sub nicio formă votul, doar că vă rog să aveţi în vedere că a lăsa Spitalul Judeţean fără puterea necesară nu este în regulă. Eu nu vreau să intru în dispută cu dumneavoastră, dumneavoastră votaţi", a afirmat Dorin Otrocol.

În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat, cu votul aleşilor PSD, UNPR şi PC, iar Nicolae Bacalbaşa a promis o anchetă.

Citit 1803 ori Ultima modificare Marți, 04 August 2015 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.