Mii de gălăţeni NU VOR MAI PUTEA BENEFICIA de servicii medicale gratuite, în LIPSA cardului de sănătate

Mii de gălăţeni NU VOR MAI PUTEA BENEFICIA de servicii medicale gratuite, în LIPSA cardului de sănătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Persoanele pe numele cărora cardul a fost deja emis mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a intra în posesia documentului * Asiguraţii care nu au primit cardul pot verifica online dacă acesta a fost tipărit sau nu * Alte 1.400 de carduri urmează să fie distribuite prin poştă în judeţul Galaţi


Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 septembrie, potrivit unui comunicat de presă emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dacă dată indicată va fi respectată de către autorităţi, gălăţenii pe numele cărora cardul a fost deja tipărit, dar care, din diverse motive, nu vor putea prezenta documentul la medicul de familie sau la spital, nu vor mai beneficia de servicii medicale decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. 10.319 persoane din municipiu se află, în prezent, în această situaţie. Acestea mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a intra în posesia documentului. Excepţie de la regulă fac gălăţenii asiguraţi pe numele cărora cardul nu a fost încă tipărit de Imprimeria Naţională. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă.

Cum puteţi obţine cardul

În cazul în care nu aţi intrat încă în posesia cardului, trebuie să vă adresaţi către CJAS Galaţi, pentru a afla cum puteţi obţine documentul. Instituţia se află pe strada Mihai Bravu nr. 48, iar numerele de telefon de la care se pot obţine informaţii sunt: 0236/410.111, 0236/319.400 şi 0236/319.444.

De asemenea, potrivit CNAS, casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea documentului.

Cardurile duplicat, distribuite prin poştă

La CJAS Galaţi au sosit recent şi 1.400 de carduri duplicat tipărite pentru judeţul Galaţi. Cardurile duplicat sunt tipărite fie după ce documentele originale au fost pierdute sau distruse, fie după schimbarea datelor personale inscripţionate pe bucata de plastic. "Distribuirea prin poştă a acestor carduri va începe în zilele următoare. Poştaşii vor merge de două ori, unde este cazul, pentru a le înmâna asiguraţilor cardul. În cazul în care persoana nu este găsită acasă nici a doua oară, cardul va merge la oficiul poştal, de unde asiguratul va putea veni să îl ridice în termen de două săptămâni. Cardurile care nici aşa nu vor ajunge la titulari, vor fi trimise de la poştă la CJAS, de unde asiguraţii vor putea veni să le ridice", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

În cazul în care aţi pierdut sau aţi deteriorat cardul de sănătate, puteţi solicita unul nou printr-o cerere depusă la CJAS. Pentru tipărirea cardului duplicat trebuie să achitaţi şi o taxă de 15,5 lei.

Cum puteţi verifica dacă deţineţi un card de sănătate

Gălăţenii care nu au primit încă la domiciliu cardul de sănătate pot verifica online dacă documentul a fost sau nu emis pe numele lor. Pentru aceasta trebuie să acceseze pagina de internet http://www.casan.ro/casgl/page/verificare-asigurat.html, unde vor introduce codul numeric personal, precum şi un cod de verificare (CID) afişat pe ecran. Apoi, site-ul va genera mai multe informaţii, printre care şi dacă persoana este asigurată, data înscrierii la medicul de familie şi dacă are cardul de sănătate emis. În cazul în care acest document a fost tipărit, dar nu l-aţi primit, vă puteţi adresa CJAS pentru ridicarea lui, la adresa sau la numerele de telefon menţionate mai sus.

Ce date conţine

Pe card sunt inscripţionate următoarele informaţii: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat, cardul putând fi activat la medicul de familie. La rândul său, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informaţii, doar la cererea pacientului: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh-ul  şi datele de contact ale medicului de familie.

Cum puteţi folosi cardul de sănătate, în funcţie de furnizorul de servicii medicale la care mergeţi

Peste 435.000 de carduri de sănătate au fost tipărite până în prezent pentru asiguraţii din judeţul Galaţi. Majoritatea au ajuns la gălăţeni prin intermediul poştei, în vreme ce pentru restul documentelor asiguraţii trebuie să meargă fie la medicul de familie, fie la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Documentul devine, din această toamnă, singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Iată însă cum va putea fi folosit propriu-zis cardul de sănătate, atunci când aveţi o problemă medicală.

La medicul de familie şi la cel specialist

În asistenţa medicală primară (medicina de familie - n.r.) şi în cabinetele medicilor dentişti aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS Galaţi, va trebui să prezentaţi cardul de sănătate în momentul acordării consultaţiei sau al tratamentului. Şi la medicul specialist (în policlinicile spitalelor - n.r.), cardul va fi folosit în momentul acordării serviciului medical, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical, pentru care nu este necesară prezentarea cardului şi pentru care pacientul trebuie să plătească. Gălăţenii care au nevoie de diferite proceduri clinice pentru reabilitarea medicală sau de acupunctură vor prezenta cardul în momentul acordării acestor servicii medicale. Dacă tratamentul implică prezentarea zilnică la cabinetul de recuperarea sau de acupunctură, asiguratul trebuie să aducă documentul cu ocazia fiecărei şedinţe.

La laboratorul de analize

Pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face în momentul recoltării probelor în centrele medicale de stat sau private, aflate în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi. În cazul examenelor de urină şi examenelor de materii fecale, dacă acestea sunt singurele investigaţii recomandate, cardul se utilizează în momentul depunerii probelor la laborator. Dacă sunt recomandate şi alte analize de laborator, documentul trebuie prezentat atunci când personalul medical recoltează probele de laborator. Pentru investigaţiile de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară, utilizarea cardului se face atunci când asiguratul face respectivele analize.

La internarea în spital

Dacă persoana trebuie să stea internată în spital mai multe zile, cardul va fi folosit în momentul internării şi în cel al externării. Excepţie fac situaţiile în care bolnavii sunt internaţi în urma unei urgenţe medicale. Dacă pacientul este transferat la alt spital, prezentarea cardului nu mai este obligatorie. În cazul spitalizării de zi, prezentarea documentului se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este cel de urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în unităţile de primiri urgenţă.

Pentru îngrijirile la domiciliu

Furnizorul de îngrijiri medicale la domiciliu sau de îngrijiri paliative trebuie să aibă asupra sa, atunci când merge la pacienţi, un laptop şi cititorul de carduri. Cardul trebuie folosit în fiecare zi în care se acordă aceste îngrijiri. Pentru dispozitive medicale, este necesară utilizarea cardului de sănătate, dacă dispozitivul medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. În situaţia în care ridicarea dispozitivului medical de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale se face de către aparţinătorul beneficiarului - membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), împuternicit legal - se utilizează cardul sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul aparţinătorului. În situaţia în care dispozitivul medical este trimis prin poştă, curierat, transport propriu ori închiriat, prezentarea documentului nu este necesară.

Gălăţenii care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita la CJAS o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni.

Citit 2701 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.