Peste 1.000 de gălăţeni suferă de O BOALĂ GRAVĂ, adesea ignorată

Peste 1.000 de gălăţeni suferă de O BOALĂ GRAVĂ, adesea ignorată
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Vara şi prima lună din toamnă sunt perioadele din an în care alegem să facem cu precădere tot felul de activităţi în aer liber. Dar fie că ieşim la plimbare sau mergem la plajă, dermatologii recomandă precauţie la expunerea la soare, deoarece pielea poate avea de suferit dacă nu este protejată. Una dintre afecţiuni este chiar cancerul de piele.

Potrivit unui studiu realizat recent de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), nouă din zece români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste jumătate dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cei mai mulţi tineri care refuză să îşi supravegheze în mod responsabil aluniţele sunt cei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, în proporţie de 81 la sută. Şi persoanele care au peste 30 de ani sunt la fel de neglijente, 73 la sută din repondenţii aparţinând acestei categorii de vârstă declarând că nu obişnuiesc să meargă la dermatolog.

Situaţia în Galaţi

Potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, peste 1.000 de gălăţeni sufereau de cancer de piele la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut (ultimele date disponibile - n.r.). Medicii dermatologi atrag însă atenţia că multe persoane bolnave, majoritatea în vârstă, nu sunt încă diagnosticate. O parte dintre acestea suferă de melanom, cea mai agresivă formă de cancer, care face ravagii inclusiv în rândul tinerilor. „Datele oficiale privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare şi prevenţie, atât în rândul tinerilor, cât şi al adulţilor, incidenţa melanomului malign creşte”, a precizat Cezar Irimia, preşedintele FABCR, citat de Mediafax.

Aluniţele trebuie controlate periodic

De asemenea, medicii recomandă urmărirea periodică a stării aluniţelor, iar dacă sunt sesizate modificări ale acestora, mai exact simetria, marginile, culoarea, să se prezinte în cel mai scurt timp la dermatolog. Acest lucru este necesar, deoarece depistarea din timp şi tratarea cancerului în faza incipientă salvează vieţi. Date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsuri solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare, deci, dacă după o plajă „fierbinte” vă apar aluniţe sau alte leziuni pe piele, mergeţi de urgenţă la medic.

În România, aproape o treime dintre cei depistaţi cu această formă de cancer mor anual. Totodată, se înregistrează o incidenţă a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creştere în ultimii 25 de ani - de la 1,2 la suta de mii de locuitori, la 4,5 la suta de mii de locuitori.

Citit 3895 ori Ultima modificare Luni, 24 August 2015 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.