Peste 2.000 de kilometri străbătuţi - DONAŢII PENTRU ORFANI strânse de pe bicicletă în Europa (FOTO)

Peste 2.000 de kilometri străbătuţi - DONAŢII PENTRU ORFANI strânse de pe bicicletă în Europa (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Un gălăţean şi doi botoşăneni pedalează prin Europa şi au strâns bani pentru copiii orfani de la Valea Plopului


La jumătatea lunii august, un gălăţean şi doi botoşăneni au pornit pe biciclete, într-o călătorie de peste 2.000 de kilometri, cu intenţia de a strânge donaţii pentru copiii orfani din Valea Plopului, judeţul Prahova. Cursa prin Europa a început de la Londra, iar până astăzi au reuşit să străbată câteva mari capitale europene: Paris, Munchen, Viena şi Budapesta. Următoarele destinaţii ale tinerilor sunt oraşele româneşti Oradea, Cluj, Sibiu şi Braşov.

Călătorie inspirată de copiii din Valea Plopului

Impresionaţi de poveştile despre copiii abandonaţi, citite în ziare sau auzite la televizor, cei trei tineri au decis să susţină orfanii. Astfel, botoşăneanul Petrişor Ghilenschi (21 de ani), care lucrează pe un şantier în Londra şi este principalul sponsor al călătoriei, a venit cu ideea cursei pe biciclete. Gălăţeanul Gabriel Diaconu (19 ani) şi botoşăneanul Bogdan Robotă (21 de ani), ambii studenţi la Cluj, au fost de acord.

La scurt timp, tinerii au descoperit, în satul Valea Plopului, un centru pentru copii abandonaţi, construit de preotul Nicolae Tănase, chiar lângă biserică. În anul 1994, preotul a înfiinţat asociaţia „Pro vita”, iar de 21 de ani are grijă de copii abandonaţi sau îi dă în grija oamenilor din satele învecinate. Povestea orfelinatului din Valea Plopului i-a impresionat cei trei tineri, iar pe 16 august, din faţa bisericii „Sfântul Andrei” din Kinsgburi au pornit, pe biciclete, într-o călătorie de peste 2.000 de kilometri, pentru a trage un semnal de alarmă, dar ca să şi colecteze fonduri pentru copiii abandonaţi din România.

Probleme de sănătate, după sute de kilometri parcurşi

După ce au ajuns pe teritoriul Franţei, cu 800 de kilometri pedalaţi, studentul Bogdan Robotă nu a mai putut continua călătoria. „M-am oprit pentru că aveam dureri în zona lombară, dar asta nu înseamnă că am renunţat! Acum sunt acasă, încerc să găsesc o librărie cu suflet, care să ne doneze rechizite pentru copii, pentru că şcoala se apropie repede”, spune Bogdan Robotă.

Cicloturiştii străini sunt interesaţi de misiunea românilor

După ce  Bogdan Robotă a renunţat la cursa pe bicicletă, s-a alăturat echipei un cetăţean american. „Americanul a mers doar o mică porţiune din drum cu noi, deşi aveam destinaţii apropiate. El mergea mult mai încet. Dar în fiecare zi dăm pe traseul nostru de diferiţi cicloturişti, alături de care pedalăm un anumit număr de kilometri”, ne-a povestit gălăţeanul Gabriel Diaconu, care, de altfel, ţine şi un jurnal online de călătorii. Pe blogul său personal, tânărul povesteşte detaliat experienţele trăite. „De dimineaţă am întâlnit un cicloturist german, care a mers alături de noi până la Mulhouse, lucru ce ne-a prins foarte bine, pentru că am socializat, am împărţit idei despre drum şi am eliminat monotonia… Am fost avertizaţi de Luther, cicloturistul german, că e foarte scumpă Elveţia şi ne-am cumpărat mâncare din Franţa, bine am făcut”, mărturiseşte Gabriel în jurnalul de călătorii.

Donaţii băneşti, hăinuţe, alimente sau rechizite

După ce Gabriel şi Petrişor vor trece hotarul românesc, la Valea Plopului va ajunge o maşină încărcată cu donaţii pentru copiii orfani. „Am strâns aproximativ 600 de euro, bani lichizi, din care vrem să achiziţionam rechizite, pentru că începe şcoala. Despre banii care s-au strâns în contul asociaţiei nu avem nicio informaţie, acela fiind principalul loc unde intră banii donaţi”, ne-a declarat Gabriel Diaconu. Tinerii anunţă că donaţiile pot fi făcute în contul organizaţiei, accesând adresa „asociatiaprovita.org” sau pot fi trimise hăinuţe, alimente de bază şi rechizite.

Citit 1533 ori Ultima modificare Vineri, 04 Septembrie 2015 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.