Fără mizerie la tomberoane. ECOSAL vrea securizarea tuturor pubelelor de gunoi

Fără mizerie la tomberoane. ECOSAL vrea securizarea tuturor pubelelor de gunoi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* În acest moment, doar 18 dintre punctele de colectare a deşeurilor menajere sunt securizate


Pentru ca tomberoanele să nu mai fie răsturnate şi pentru a nu mai fi împrăştiat gunoiul pe lângă ele, Serviciul Public Ecosal doreşte securizarea tuturor punctelor de colectare, dar lucrările trebuie şi bugetate. În acest moment, toate cele 180 de puncte de colectare selectivă sunt securizate, însă numai 18 puncte de colectare a deşeurilor menajere (în amestec, cum le numesc responsabilii cu salubrizarea) sunt securizate.

„De la începutul anului, un singur punct de colectare a deşeurilor în amestec am reuşit să securizăm, respectiv în zona „Doi cocoşi”, pentru că Primăria lucrează la un parc acolo, iar pubelele noastre stăteau fix ca nuca în perete. În urma rectificării, sperăm să primim bani pentru a securiza toate punctele. În funcţie de buget, vom vedea cât vom putea securiza şi amenaja”, ne-a spus şeful Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Ce-i drept, potrivit acestuia, costurile securizării punctelor de colectare a deşeurilor menajere va costa mai mult decât cea a punctelor de colectare selectivă.

Cheltuieli mai mari cu gunoiul amestecat

Faptul că pubelele pentru deşeuri în amestec produc mizerie, mirosuri neplăcute provenite de la scurgerile diferitelor gunoaie pe care le strâng, aduc după sine şi nevoia de amenajări mai complexe şi, implicit, mai scumpe, pentru a respecta toate condiţiile de igienă. „Este vorba de o investiţie mai mare, pentru că trebuie să facem şi platforme, nu numai cuşti. La punctele de colectare selectivă, o baterie din aceea pentru trei cuşti ne-a costat 1.400 de lei. La eurocontainere va trebui să facem o construcţie mai laborioasă. Costul unei cuşti pentru un eurocontainer este 1.100 de lei. Numai că, în multe puncte de colectare, nu avem doar două, trei containere, ci avem şi cinci, şase sau chiar opt containere. Va fi un perimetru mai mare de acoperit. Ne gândim să nu facem câte o cuşcă pentru fiecare eurocontainer, ci una mare, fără grătare între ele”, ne-a mai explicat directorul. Proiectul celor de la Ecosal mai prevede ca, pentru punctele de colectare care sunt amenajate direct în stradă, să se realizeze nişte alveole, ca la parcări, care să le integreze cumva în trotuar.

Punctele de colectare a deşeurilor menajere care sunt securizate în acest moment sunt în următoarele zone: câte unul în Mazepa 1, Micro 16, Port, Siderurgiştilor Vest, câte două în Aurel Vlaicu, Micro 20 şi Piaţa Centrală, iar în Ţiglina 1 opt puncte.

Citit 2724 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2015 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.