Depresia postnatală poate DISTRUGE relaţia de cuplu

Depresia postnatală poate DISTRUGE relaţia de cuplu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Neobservată la timp sau gestionată greşit, depresia tinerei mămici poate duce la avarierea iremediabilă la relaţia cu partenerul de viaţă şi restul familiei


Aducerea pe lume a unui copil este un moment unic în viaţa unei femei şi familiei în ansamblu, numai că acest prilej, în general unul fericit, poate aduce cu sine experienţe extrem de neplăcute ce pot degenera în patologic şi în destrămarea în cele din urmă a cuplului. Naşterea unui copil este însoţită la tot mai multe femei de deteriorarea stării sufleteşti, mămica având crize frecvente de plâns, de tristeţe, de anxietate. Confruntată cu un statut şi o experienţă nouă, lăuza nu îşi poate canaliza energia pentru îngrijirea nou-născutului, se simte inutilă şi orice amănunt banal îi poate strica dispoziţia. Aceste simptome indică instalarea depresiei post natale, afecţiune care se instalează de regulă în primele şase luni de la naştere. Statisticile arată că una din zece femei suferă de o astfel de depresie.

Ce provoacă depresia

Vulnerabilitatea psihicului proaspetei mămici poate fi cauzată de unul sau mai mulţi factori, care trebuie conştientizaţi şi asumaţi atât de ea cât şi de cei din jur, pentru o mai bună înţelegere a episoadelor dificile ce succed venirii pe lume a copilului. Pe lista cauzelor depresiei post-partum se înscriu travaliul dificil, dezechilibrul hormonal, stresul legat de îngrijirea copilului sau trăit în timpul sarcinii, un nou născut cu probleme de sănătate, o situaţie financiară precară sau o relaţie deficitară cu partenerul ori cu propria mamă.

Boala care distruge familii

Depresia, oricare ar fi tipul ei, este o boală, avertizează psihologii, care le recomandă persoanelor aflate în imediata apropiere a mămicii afectate de această suferinţă să o abordeze cu înţelepciune şi înţelegere. cel mai apropiat este, de regulă partenerul de viaţă, tatăl copilului al cărui suport este esenţial deşi acesta poate trăi, la rândul său, o experienţă frustrantă alături de mămica mereu nervoasă şi indispusă.

Una dintre cele mai puternice arme cu care partenerul poarte lupta împotriva depresiei este comunicarea, provocarea mamei la discuţii prin care acesta să poată exprima ceea ce simte. Ajutorul acordat acesteia la activităţile cotidiene şi păstrarea, pe cât posibil a unora dintre obiceiurile cuplului anterioare venirii pe lume a copilului atenuează şi ele efectele depresiei.

În cazul în care acesta nu dispar în câteva săptămâni, este bine ca cei doi părinţi să consulte un specialist, pentru că şi tatăl, la rândul lui, poate fi afectat de depresia partenerei. În caz contrar, efectele pot duce, pe termen lung, la răcirea relaţiilor dintre parteneri şi, într-un final, la ruperea iremediabilă a legăturilor de familie.

Citit 1863 ori Ultima modificare Duminică, 20 Septembrie 2015 03:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.