REŢETĂ PENTRU CĂMARĂ - Câteva ore de trudă, câteva luni cu bunătăţi

REŢETĂ PENTRU CĂMARĂ - Câteva ore de trudă, câteva luni cu bunătăţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sezonul rece începe, parcă, mai frumos dacă pe rafturile din cămară se află conservele preferate. În această perioadă, legumele şi fructele sănătoase încă se găsesc din belşug la tarabele din piaţă. Tocmai de aceea, gospodinele sunt în căutare de reţete, pentru a umple pivniţa familiei cu zeci de conserve delicioase.

Zacuscă cu ciuperci, "ca la mama acasă"

Săţioasă şi bună de consumat în orice moment al zilei, zacusca cu ciuperci poate fi făcută rapid şi fără prea multe bătăi de cap. Pentru 15-16 borcane de 400 ml este nevoie de 30 de gogoşari roşii, 20 de ardei graşi galbeni, 1-2 ardei iuţi, după gust, 12 cepe, un litru de ulei, un litru de bulion, 2 kg de ciuperci din conservă sau 3 kg de ciuperci proaspete, de preferat ghebe, şi de 3 linguri de sare.

Legumele se dau prin maşina de tocat carne, dar se păstrează în vase separate, căci nu vor fi prăjite în acelaşi timp. Gogoşarii se pun într-o strecurătoare, aşezată pe un castron, pentru a colecta sucul. Ciupercile, dacă sunt proaspete, după ce se fierb, vor fi lăsate sub jetul de apă, apoi se taie în bucăţi mari. Pentru a se evapora apa din ele, este indicat să fie puse la călit într-o oală cu ulei. După ce se călesc, se scurge grăsimea cu ajutorul unei strecurători şi se pun la tocat. Dacă ciupercile sunt din conservă, trebuie doar scurse şi tocate.

Într-o oală mare, ceapa se căleşte aproximativ 10 minute, până se înmoaie în uleiul încins. Se amestecă mereu şi se adaugă sarea. Peste ceapă se adaugă ardeii galbeni, ardeii iuţi şi gogoşarii. Se amestecă constant, la foc mediu spre mic. În aproximativ 40-50 de minute, uleiul se va aduna deasupra, semn că zacusca este gata. Sucul colectat de la gogoşari şi bulionul se fierb şi se adaugă deasupra. După 20 de minute în care se amestecă mereu şi se mai adaugă sare, dacă este necesar, zacusca trebuie răcită.

Timp de 20 de minute, borcanele vor fi sterilizate la temperatura de 200 de grade. Cat sunt fierbinţi, se pune şi zacusca în ele. Recomandat este să se aşeze deasupra o aspirină, după care borcanele se capsează.

Coşul de cumpărături pentru această reţetă ajunge la maximum 70 de lei.

Citit 3057 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2015 21:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.