FOTO/ Biserica ajută 60 de bătrâni sărmani, la un centru din Ţiglina II

FOTO/ Biserica ajută 60 de bătrâni sărmani, la un centru din Ţiglina II
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În Ţiglina, funcţionează un centru al cărui scop este să le facă vârstnicilor viaţa mai uşoară Au trecut deja şase ani de când şi-a deschis porţile Centrul parohial "Speranţe pentru vârsta a treia", de la biserica "Pogorârea Duhului Sfânt şi Sfântul Stelian", din Ţiglina I. Clădirea centrului este construită în imediata aproapiere a Orăşelului Copiilor şi reprezintă - aşa cum îi spune şi numele - o speranţă pentru 60 de bătrâni sărmani din oraş. Parte dintre ei vin aici, la cantină şi la sala de activităţi distractive, iar parte sunt vizitaţi şi ajutaţi acasă, de personalul centrului. Pe neştiute, fără publicitate şi laudă din partea societăţii, cei şapte oameni care trudesc aici zi de zi îşi duc munca misionară mai departe. Detalii despre cum funcţionează acest sistem social şi despre cum sunt ajutaţii vârstnicii am aflat de la coordonatorul centrului, părintele Florin Chiosa.

Cum a luat naştere instituţia

Clădirea centrului "Speranţe pentru vârsta a treia" a fost preluată în anul 2008 de Arhiepiscopia "Dunării de Jos", care a accesat un program european pentru a o moderniza şi utila, în scopul acordării de asistenţă socială. S-a procedat astfel pentru că parohia n-ar fi fost o entitate eligibilă pentru a accesa respectivii bani.

După finalizarea lucrărilor de modernizare şi dotare, în toamna anului 2009, Arhiepiscopia n-ar fi fost entitate eligibilă pentru a primi sprijin financiar de la Primăria Galaţi în vederea acordării de asistenţă socială, iar centrul s-a întors la Parohia Sfântul Stelian, redevenind o entitate parohială. De atunci a început şi sprijinirea vârstnicilor.

Cum sunt ajutaţi vârstnicii nevoiaşi

La început, s-a lucrat cu 50 de bătrâni asistaţi. Treizeci dintre ei serveau în fiecare zi lucrătoare prânzul cald, compus din două feluri, la cantina centrului, iar alţii 20 beneficiau de îngrijire la domiciliu. Acum sunt ajutaţi însă 60 de bătrâni. Jumătate dintre ei iau masa la centru, de luni până vineri, iar ceilalţi sunt îngrijiţi acasă. Ajutorul pe care îl primesc bătrânii la domiciliu e ceva mai greu de acordat. Personalul centrului  munceşte pentru a-i ajuta să menţină curăţenia în casă. Li se şi găteşte - dacă nu au posiblitatea să o facă singuri, sunt sfătuiţi în diverse privinţe şi aşa mai departe. Fiecare dintre cei 30 de vârstnici îngrijiţi la domiciliu este vizitat şi ajutat o dată pe săptămână.

Ceilalţi 30 de bătrâni, cei care vin la Centrul "Speranţe pentru vârsta a treia", nu primesc aici doar un prânz cald. Se bucură şi de consiliere psihologică şi religioasă, sunt angrenaţi în activităţi de socializare. Şi cum pe vârstnici e mai greu să-i mai schimbi, Centrul nu aduce în mijlocul lor adulţi care să-i înveţe una sau alta, ci copii de la diverse şcoli, care să le bucure sufletele şi să-i facă să mai uite de sărăcie şi de diferitele amărăciuni ale vieţii de zi cu zi. Se cântă, se spun poezii şi maxime, se croşetează… Se mai întâmplă, chiar, la ziua vreunui coleg asistat, ca vârstnicii să mai şi danseze! Iar atunci când există sponsorizări, personalul le pregăteşte şi pachete cu produse de igienă sau alte bunuri de primă necesitate.

Şapte oamenii luminează 60 de destine

Centrul are doar şapte angajaţi, cu tot cu părintele coordonator. Există, spre exemplu, o singură bucătăreasă. Cine găteşte când aceasta pleacă în concediu? Spălătoreasa. De regulă, însă, nu se ajunge în astfel de situaţii, ne-a explicat coordonatorul centrului, deoarece angajaţii nu-şi prea iau concedii în timpul anului, ci mai degrabă la Crăciun şi după Paşti, în Săptămâna Luminată, când oricum asistaţilor li se ofereau ingrediente pentru a găti acasă. Iar cine nu poate găti de unul singur este, bineînţeles, ajutat.

Credincioşii din oraş au inclusiv posibilitatea de a face aici pomeniri pentru cei mutaţi la Domnul. În mod normal, e nevoie de 12 lei pentru a asigura meniul unui asistat. Dar cum nu întotdeauna ajung banii, bucătăreasa ştie să facă un prânz bun şi cu doar 10 lei de persoană. Şi chiar dacă personalul lucrează, în mod normal, de luni până vineri, atunci când vin credincioşi care vor să facă pomeniri la cantina Centrului "Speranţe pentru vârsta a treia", pentru asistaţi se găteşte şi se serveşte masa şi sâmbăta. Pe gălăţeanul care face pomenirea, nici nu l-ar ajunge atât de scump. Câteva sute de lei şi le-ar asigura masa de care au atâta nevoie nevoiaşii.

Cum ajungi să fii asistat

Toţi vârstnicii asistaţi la Centrul "Speranţe pentru vârsta a treia" au pensii foarte mici. Atunci când unul dintre ei moare, asistenţii sociali încep să-i caute un înlocuitor, în grupul asistaţilor. Că doar oameni în vârstă şi săraci avem din belşug.

Există însă şi cazuri fericite. Dacă unui bătrân - indiferent de motiv - îi creşte pensia sau i se schimba situaţia financiară, pe baza vreunei moşteniri, spre exemplu, acestuia i se comunică faptul că nu mai poate fi asistat, deoarece nu mai îndeplineşte criteriile impuse de lege.

De unde vin banii

Anual, de la bugetul Primăriei Galaţi i se acordă Centrului circa 100.000 de lei pentru acordarea de asistenţă socială vârstnicilor. Evident, pentru fiecare leu există rapoarte şi documente specifice, astfel încât totul să fie cât se poate de transparent. Acestei sume i se mai adaugă banii daţi de gălăţenii cu inimă mare, care vor să ajute. Anul trecut, spune părintele coordonator, suma strânsă din donaţii s-a ridicat la cam o cincime din finanţarea asigurată de Primărie. Banii donaţi sunt de mare folos, chiar dacă, nevenind toţi odată, nu prea ai cum să-ţi faci planuri de dezvoltare pe baza lor.

Părintele coordonator apreciază că, în condiţiile în care se vor găsi mai mulţi donatori care să vrea să-i ajute pe vârstnici, Centrul s-ar putea dezvolta. S-ar putea chiar crea un program cu totul nou, în cadrul căruia să fie ajutaţi şi copii care au nevoie de sprijin.

Ziua Vârstnicului, la Centru

La începutul acestei luni, de Ziua Vârstnicului, asistaţilor li s-au pregătit mai multe surprize. Au contribuit, pe lângă personalul Centrului, Sindicatul Naţional al Femeilor Ortodoxe din România - filiala Galaţi, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, Centrul de zi „Sfântul Spiridon“ şi Şcoala Gimnazială Nr. 17 Galaţi. Spre exemplu, potrivit Arhiepiscopiei "Dunării de Jos", "copiii asistaţi ai Centrului de zi „Sfântul Spiridon“, sub îndrumarea doamnei asistent-social Udreş Veronica şi a îndrumătorilor de educaţie, au susţinut un program artistic, punând în scenă piesa de teatru „Domnul Goe“, au recitat poezii de toamnă şi au interpretat cântarea bisericească „O, Măicuţă Sfântă…“. Câte ceva să le mai amintească bătrânilor de tinereţe.

Citit 4186 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.