Cum sunt afectaţi copiii de carenţa de fier

Cum sunt afectaţi copiii de carenţa de fier
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Carenţa de fier are efecte nocive asupra funcţiilor cognitive ale copiilor, atrage atenţia pediatrul gălăţean Ginel Baciu. Acest lucru se traduce, în timp, în performanţe şcolare scăzute, dar şi în scăderea calităţii vieţii de zi cu zi. În acelaşi timp, nivelul insuficient al acestui metal în organism împiedică sau încetineşte o serie de procese fiziologice, cea mai cunoscută manifestare fiind anemia.

"De-a lungul timpului, am sesizat că populaţia României are un coeficient de inteligenţă (IQ) mai mic decât alte naţionalităţi. Nu spun acest lucru pe baza unor observaţii subiective, ci pe baza rezultatelor mai mici pe care copiii români le obţin la testele Cangurus, în comparaţie cu elevii din alte ţări. Acest fapt este explicabil prin carenţa de fier, care în România este o problemă de sănătate publică. Mamele trebuie să ştie că este nevoie de profilaxie, pentru a nu se ajunge la lipsa acestui mineral. Primii doi ani din viaţă sunt cei mai importanţi în dezvoltarea creierului copilului. Dacă în primele patru luni de la naştere copilul obţine fierul necesar din laptele matern, după această vârstă şi până ce micuţul împlineşte un an se impune o suplimentare a cantităţii de fier din alimentaţie. Suplimentele pe bază de fier nu trebuie date pur şi simplu după ureche, ci doar la recomandarea medicului de familie sau a celui specialist. În caz contrar, există riscul cronicizării unor infecţii", a precizat dr. Ginel Baciu.

În cazul copiilor născuţi prematur, pediatrul gălăţean spune că fierul suplimentar trebuie administrat încă după primele opt săptămâni de la naştere şi până la împlinirea vârstei de un an.

Jumătate dintre copii au carenţă de fier

Potrivit datelor disponibile la nivel naţional, peste 40 la sută din femeile gravide în a şaptea lună de sarcină, precum şi jumătate dintre sugarii care au împlinit 12 luni au carenţă de fier. Anemia prin carenţă de fier nu are simptome specifice, însă poate determina modificări în comportamentul copiilor. Prin urmare, starea de apatie sau de oboseală, interesul scăzut al copilului pentru activităţile preferate, capacitatea redusă de concentrare sau trecerea bruscă de la o dispoziţie la alta (instabilitate emoţională), pot fi semne pe care este bine ca părinţii să le prezinte medicului de familie sau pediatrului, cu ocazia consultului. Pe baza acestor informaţii şi a istoricului medical, doctorul va putea recomanda analizele de sânge necesare pentru verificarea nivelului de fier. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 30 la sută din populaţia din întreaga lume suferă de anemie, jumătate dintre aceste cazuri fiind corelate cu lipsa unui nivel optim de fier în organism.

Citit 1532 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2015 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.