Miercuri este Sfânta Cuvioasă Parascheva

Miercuri este Sfânta Cuvioasă Parascheva
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Moaştele Cuvioasei au fost depuse, o vreme, chiar în palatul lui Suleiman Magnificul *  De peste 350 de ani, Sfânta Parascheva este la Iaşi * Anual, sute de mii de români merg să se închine la raclă, cerând ajutor


Miercuri, 14 octombrie, creştinii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva - cea mai cunoscută sfântă ale cărei moaşte se găsesc în ţara noastră. Pelerinajele la racla sfintei din Catedrala Mitropolitană din Iaşi au început în urmă cu mai bine de o săptămână, iar weekendul trecut oamenii stăteau şi 11 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la moaştele Cuvioasei. Anual, sute de mii de pelerini trec pe la racla din Catedrala Mitropolitană.

Cuvioasa Parascheva s-a născut, în secolul al XI-lea, în apropierea Istanbulului de astăzi. A crescut într-o familie de oameni cu frica lui Dumnezeu. Se spune că la zece ani a auzit, trecând pe lângă o biserică, pentru prima dată, chemarea Mântuitorului: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34).

A trăit în pustiu şi, la sfatul unor pustnici vechi, s-a îndreptat spre ţinutul Mării Negre. Va ajunge la mânăstirea Maicii Domnului de la Heracleea şi va pleca apoi în Ţara Sfântă. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa că un înger i s-ar fi arătat în vis, spunându-i: "Să laşi pustia şi la moşia ta să te întorci, ca acolo ţi se cade să laşi trupul pământului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit". Reîntoarsă pe plaiurile natale, a trecut la Domnul şi a fost îngropată ca o străină. Trupul i-a fost găsit ulterior neputrezit şi răspândind miresme. În urma unei serii de minuni, s-a dovedit şi natură sfântă a moaştelor, depuse la o mânăstire din Bulgaria de astăzi. Odată ce Suileman Magnificul curereşte Belgradul, moaştele Sfintei ajung în palatul său. Sunt răscumpărate de Patriarhia ecumenică şi depuse în mai multe biserici, pe rând.  Domnitorul Vasile Lupu (1595-1661) este cel care le răscumpără şi le aduce la Iaşi.

În Galaţi, avem o biserică mare în Micro 21 care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. În eparhie, sunt 24 de biserici care poartă acest hram. Totodată, mâine îşi prăznuieşte ocrotitorul spiritual şi Spitalul de Boli Infecţioase, din Bariera Traian.

Citit 2157 ori Ultima modificare Luni, 12 Octombrie 2015 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.