VACCINAREA GRATUITĂ împotriva GRIPEI începe săptămâna aceasta

VACCINAREA GRATUITĂ împotriva GRIPEI începe săptămâna aceasta
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a trimis către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi prima tranşă de vaccin antigripal, constând în 10.830 de doze. Vaccinul va fi folosit de către medicii de familie din judeţ pentru imunizarea în faţa virusului gripal a mai multor categorii de persoane cu risc de îmbolnăvire. De vaccinare antigripală gratuită pot beneficia bolnavii cronic cu vârste cuprinse între şase luni şi 64 de ani, gravidele, personalul medical-sanitar, precum şi angajaţii din instituţiile de asistenţă socială, copiii şi adulţii din centrele de ocrotire socială şi persoanele care au împlinit deja 65 de ani.

Necesarul este de opt ori mai mare

În urma catagrafierii făcute de către medicii de familie din judeţul Galaţi, a reieşit un necesar de vaccin antigripal de 77.888 de doze, pentru sezonul rece 2015-2016. Pentru sezonul 2014-2015, necesarul de doze a fost de 77.570.

"Sporirea necesarului de vaccin de la un an la altul se explică prin creşterea numărului gălăţenilor diagnosticaţi cu boli cronice. Oricum, cele 10.830 de doze de vaccin reprezintă doar o primă tranşă. În funcţie de cererea înregistrată de fiecare medic de familie, ar mai putea urma şi alte tranşe de vaccin. În 2014, la Galaţi au fost trimise 17.162 de doze de vaccin antigripal, în două tranşe, neexistând cerere suplimentară", a precizat psih. Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Campania va începe la 15 octombrie

Cele 10.830 de doze de vaccin au ajuns la Galaţi în cursul zilei de marţi, 13 octombrie. "Începând de miercuri, 14 octombrie, medicii de familie vor veni şi vor putea lua vaccinul. După care campania poate începe, probabil de pe 15 octombrie, aşa cum a fost prevăzut de către minister. Vaccinul este destinat doar persoanelor care se încadrează în anumite categorii de risc", a spus dr. Mihaela Ghiurcă, medicul-şef  al Departamentului de Supraveghere în Sănătatea Publică, din cadrul DSP Galaţi.

Pentru întreaga ţară, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze de vaccin antigripal, din Olanda. De câţiva ani, România este nevoită să importe acest vaccin, din cauza închiderii liniei de producţie de la Institutul Cantacuzino. Serul de import costă însă şi de câteva ori mai mult faţă de cel autohton, diferenţa de preţ fiind acoperită din bugetul de stat.

Citit 1325 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.