A scăzut rata ŞOMAJULUI în judeţul Galaţi. Care este principala CAUZĂ

A scăzut rata ŞOMAJULUI în judeţul Galaţi. Care este principala CAUZĂ
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dacă în luna august, rata şomajului atinsese cote alarmante, iar numărul gălăţenilor fără loc de muncă, înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), filiala Galaţi, se apropia vertiginos de 20.000, la finalul lunii septembrie lucrurile au luat o turnură spre mai bine. Astfel, numărul total al şomerilor înregistraţi la AJOFM a ajuns la 17.753 de persoane, cu 1.887 de persoane mai puţin faţă de luna anterioară. Asta înseamnă că rata şomajului este în scădere cu 0,93 puncte procentuale faţă de luna august, actualmente fiind la 8,76 la sută pe întregul judeţ.

Conform statisticilor furnizate de reprezentanţii AJOFM Galaţi, din numărul total al şomerilor înregistraţi, 2.621 de persoane primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce restul de 15.132 de persoane nu primesc.

Principala cauză - ieşirea din şomaj

Din dorinţa de a afla care este motivul pentru care numărul şomerilor gălăţeni a scăzut atât de mult în doar o lună, i-am contactat telefonic pe reprezentanţii AJOFM.

"Din păcate, cauza nu este un angajator apărut peste noapte, care să ofere sute de locuri de muncă. Numărul şomerilor a scăzut cu aproape 2.000 de persoane pentru că s-a terminat perioada de şomaj pentru ei. E adevărat, dintre aceştia sunt şi mulţi care au reuşit să se angajeze, însă grosul este format din persoane care au terminat perioada de şomaj", ne-a declarat Nicoleta Harţegan, director executiv adjunct AJOFM Galaţi.

În continuare, cei mai mulţi şomeri au studii inferioare şi provin din mediul rural (aproximativ 14.500 de persoane), în timp ce din punct de vedere al categoriei de vârstă, cel mai greu să îşi găsească un loc de muncă le vine tinerilor sub 25 de ani (3.096 de şomeri) şi celor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani (5.159 de şomeri).

Mai puţini şomeri înregistraţi, dar şi mai puţine locuri de muncă

În ceea ce priveşte oportunităţile de angajare, acestea nu se prezintă deloc bine. Conform ultimelor date primite de la AJOFM, pentru ultima săptămână a lunii octombrie sunt disponibile doar 104 locuri de muncă, pentru cei aproape 18.000 de şomeri înregistraţi. Nici măcar muncitorii necalificaţi nu mai sunt la mare căutare, cele mai multe locuri de muncă oferite fiind de vopsitor industrial (11) sau de curăţitor sablator (10). Pentru cei care nu au o calificare, sunt disponibile doar şapte posturi, două în domeniul asamblării şi montării pieselor şi cinci în domeniul confecţiilor textile.

Cele mai mici şanse de angajare le au şomerii cu studii superioare, pentru ei fiind disponibile doar patru posturi: unul de consilier juridic, unul de tehnician proiectant şi două de consilier/expert economist.

Persoanele interesate de ocuparea locurilor de muncă vacante şi de înregistrarea ofertei de locuri de muncă vacante sunt aşteptate la sediul AJOFM Galaţi, str. Domnească nr. 191, respectiv la sediul  ALOFM Tecuci, pe str. M. Kogălniceanu, nr. 60, bloc A2, parter,  de luni până joi, între orele 8,00 - 16,30.

Citit 2641 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2015 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.