Investiţie la ECOSAL. Despre ce este vorba şi câţi BANI s-au alocat

Investiţie la ECOSAL. Despre ce este vorba şi câţi BANI s-au alocat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Primăria a achiziţionat o linie de fabricat peleţi, pe care Serviciul Public Ecosal a cerut-o în primăvara acestui an. Utilajul de prelucrare a lemnului, care va face peleţi din deşeuri vegetale, a costat 429.672 de lei, mai ieftin decât preconizase Primăria în buget, respectiv 550.000 de lei.

Potrivit şefului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, cu ajutorul acestui utilaj, deşeul vegetal este tocat, intră într-un uscător, care forţează uscarea, pentru a scoate apa din lemn, apoi se presează la presiuni ridicate, iar pe partea cealaltă ies peleţi.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul care va fi folosit de Serviciul de Salubrizare are o capacitate de maxim 900 kilograme pe oră. Utilajul a fost achiziţionat, pe de o parte, pentru că nu mai există spaţiu de stocare a materiei vegetale şi a compostului la staţia de prelucrare, acest tip de îngrăşământ neavând prea multă căutare, iar pe de altă parte pentru a da şi o altă întrebuinţare deşeurilor vegetale.

"Vom face în continuare şi compost, dar din surplusul de deşeu vegetal vrem să producem peleţi. Peleţii şi brichetele pot fi vândute sau date nevoiaşilor ca ajutor pentru căldură", ne-a explicat directorul Ionuţ Pucheanu.

Staţia de compostare a municipiului Galaţi, realizată prin proiectul ISPA - deşeuri, produce anual între 1.800 şi 2.300 de tone de compost. Cu toate că este foarte bun pentru fertilizarea solului, Ecosal nu prea reuşeşte să îl valorifice. În anii trecuţi, singura cerere pentru compost a fost din partea Primăriei, care în 2013 a vrut o cantitate de 515 tone, iar în 2014 a cumpărat 187 tone.

Citit 2527 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.