Serbările Galaţiului şi 1 Decembrie vor fi sărbătorite FĂRĂ ARTIFICII

Serbările Galaţiului şi 1 Decembrie vor fi sărbătorite FĂRĂ ARTIFICII
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Serbările Galaţiului şi ziua de 1 Decembrie, prilejuri de distracţie prelungită pentru gălăţeni, vor fi marcate, în acest an, de tragedia din clubul "Colectiv". Până acum, doi gălăţeni şi-au pierdut viaţa, iar numărul deceselor creşte de la o zi la alta. În aceste condiţii multe administraţii locale din ţară au luat decizia să renunţe la fastul şi la focurile de artificii specifice zilelor de petrecere populară. Iată ce se va întâmpla la finele acestei luni, la Galaţi.

Apel pe Facebook

Zilele trecute, Bogdan-Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu” - organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, a cărei misiune este promovarea civică şi culturală a oraşului nostru - a postat pe Facebook un mesaj pentru primarul Marius Stan: "Ca urmare a tragediei din 30 octombrie, de la ‪Colectiv, în semn de solidaritate şi respect pentru victime şi familiile acestora, îi propun primarului oraşului Galaţi, dl. Marius Stan, organizarea în condiţii decente, cu cheltuieli minime, a Zilei patronului oraşului Galaţi, Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie) şi a Zilei Naţionale a României (1 decembrie). Totodată, consider că este inoportună folosirea artificiilor şi petardelor la manifestările din zilele respective". Postarea s-a bucurat de numeroase aprecieri şi a fost urmată de un răspuns, postat de Bogdan-Radu Brînzan, prin care acesta mărturisea că primarul oraşului avea aceeaşi intenţie.

"Serbările Galaţiului de anul acesta se vor organiza fără focuri de artificii. Programul va fi adaptat perioadei pe care o traversăm. Considerăm că toate manifestările prilejuite de Serbările Galaţiului în ultimii ani au fost organizate în condiţii decente", ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.

Decizii similare în ţară

Presa naţională a consemnat deja că, din solidaritate cu victimele incendiului din clubul bucureştean Colectiv, primăriile din Cluj-Napoca şi Alba Iulia au decis să renunţe la tradiţionalul foc de artificii. ”Am luat decizia ca de 1 Decembrie să nu mai organizăm focul de artificii tradiţional, ca o formă de respect pentru victimele de la Colectiv. Este o formă de exprimare a solidarităţii noastre pentru oamenii care au murit acolo. Am considerat că organizarea focurilor de artificii, la o lună de la tragedie, nu este de bun-simţ. De asemenea, dacă legea ne va permite, vom încerca să donăm victimelor banii pe care i-am fi cheltuit pentru spectacolul de artificii", a spus primarul Emil Boc.

La Alba Iulia, decizia s-a luat în şedinţă de Consiliu Local, după ce un grup de aproximativ 300 de localnici au spus că anul acesta, în semn de solidaritate cu victimele de la clubul "Colectiv", nu vor artificii de Ziua Naţională a României şi de Revelion. În acest moment Primăria Alba Iulia se ocupă de redimensionarea sărbătorii de 1 Decembrie la un nivel simbolic.

Vineri, 13 noiembrie, bilanţul tragediei din clubul bucureştean "Colectiv" ajunsese la 55 de morţi, printre victime numărându-se şi doi gălăţeni, Valentina Florea şi Bogdan Claudiu Istrate.

Citit 9747 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.