Cum RECUNOŞTI principalele simptome ale CANCERULUI de col uterin

Cum RECUNOŞTI principalele simptome ale CANCERULUI de col uterin
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, numărul persoanelor ucise de această maladie fiind cutremurător în ţara noastră. Din acest motiv, România ocupă un loc de vârf între ţările europene în privinţa mortalităţii prin cancer de col uterin.

Din păcate, această formă de cancer nu doare şi nici nu începe să dea semne decât în stadii avansate de evoluţie, când curabilitatea este deja o raritate.

De aceea singurul “simptom” precoce al cancerului de col, care asigură depistarea în stadiul în care ar putea fi vindecat, este rezultatul testului Babeş-Papanicolau. Testaţi-vă anual la medicul ginecolog. Testul Babeş-Papanicolau trebuie efectual anual odată cu începerea vieţii sexuale, indiferent de vârsta la care vă începeţi viaţa sexuală.

Secreţiile vaginale modificate

Într-un stadiu mai avansat de evoluţie a bolii secreţiile pot să apară modificate, ele sunt apoase şi pot conţine striuri sanguinolente (firişoare roşii de sânge - n.r.). "Uneori, sângerările sunt mai evidente după micile traumatizăari: punerea diafragmei, după actul sexual, după spălături vaginale etc.

Această secreţie iniţial este inodoră, dar ulterior poate să prindă un miros fetid, poate chiar să conţină puroi sau fragmente de ţesut necrozat. Desigur, pot să apară şi modificări ale scurgerilor menstruale sau tulburări ale menstruaţiei, dar de obicei acestea nu sunt specifice pentru cancerele de col", se arată într-un material la Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Iată însă care sunt principalele semne care ar trebui să vă pună în gardă.

Dispareunie şi constipaţie

Dispareunia sau durerea din timpul contactului sexual poate să apară în foarte multe patologii din sfera genitală, printre care şi cancerul de col uterin. Femeia începe să se simtă din ce în ce mai inconfortabil în timpul actului sexual. Constipaţia şi balonările sunt iarăşi unul din semnele pe care le poate da cancerul de col uterin, semne nespecifice care pot fi uşor ignorate de pacientă sau pot să apară şi în alte tulburări.

Durerile fără o cauză evidentă

Cancerul de col uterin mai poate da dureri difuze în abdomenul inferior, dureri de spate (cum sunt cele din timpul menstruaţiei) sau dureri în picioare, nespecifice, pe care pacienta iniţial le ignoră, deşi ele apar oricum într-un stadiu avansat al bolii. "Dacă identificaţi astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră de familie sau medicului ginecolog", sfătuiesc specialiştii din cadrul DSP Galaţi.

În România funcţionează de aproximativ trei ani un program naţional de depistare a cancerului de col uterin. Spitalul de Obstetrică-Ginecologie "Bunavestire" Galaţi, Spitalul CFR şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor sunt cele trei unităţi medicale din judeţul Galaţi incluse în acest program, care le oferă femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani posibilitatea de a face anual un test Papanicolau gratuit. Întrebaţi-vă medicul de familie despre această posibilitate de testare.

Citit 7971 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.