Sâmbătă este HRAM la biserica Vovidenia

Sâmbătă este HRAM la biserica Vovidenia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Biserica Vovidenia, sfinţită în anul 1790, este unul dintre altarele cele mai vechi şi mai încărcate de istorie din judeţul nostru. Spre exemplu, de ea se leagă amintirea Unirii lui Cuza. Tot ea ne aminteşte însă şi de momente nefericite din istoria oraşului nostru, cum ar fi pustiirea acestei zone, în anul 1821, în timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu. Sâmbătă, pe 21 noiembrie, de "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", biserica Vovidenia îşi va sărbători hramul.

Trecute vieţi de domni şi domniţe

Pe vreme când era încă ban al Galaţiului, Alexandru Ioan Cuza jura în biserică la Vovidenia, împreună cu mai mulţi unionişti (printre care şi Costache Negri), că va duce la îndeplinire Unirea. Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos „în anul 1863, domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena Cuza au participat la slujba de Paşti la biserica „Vovidenia“. De asemenea, în data de 2 mai 1865, în prezenţa familiei domnitorului, doamna Sultana Cuza, mama domnitorului Al.I.Cuza, este înhumată în curtea bisericii. Abia în luna mai 1873, osemintele sale vor fi strămutate la domeniul Ruginoasa”.

Arhiepiscopia Dunării de Jos este şi cea care ne oferă lămuriri cu privire la stilul arhitectonic al bisericii ctitorite de banul Ion Cârjă şi care „este construită în plan triconc cu elemente arhitecturale şi decorative specifice arhitecturii religioase moldoveneşti. Pronaosul este acoperit cu o boltă în leagăn, iar naosul este acoperit de turla Pantocratorului, care se micşorează treptat prin arce dublou”.

Sursa foto, ahiva EDJ

Citit 2173 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2015 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.