TINERII ŞI ORAŞUL/ Ghid de supravieţuire în perioada studenţiei

TINERII ŞI ORAŞUL/ Ghid de supravieţuire în perioada studenţiei
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Tu ai stat şi ai învăţat pentru două examene importante din viaţa ta: bacalaureatul şi admiterea la facultate. Alţii se răcoreau la terase, pe tine te treceau toate transpiraţiile în aşteptarea subiectelor. În cele din urmă, visul ţi s-a îndeplinit. Acum eşti student. Însă o nouă etapă aduce cu sine şi noi provocări. Mai ales dacă nu eşti gălăţean. Dacă faci naveta, lucrurile se complică: te chinuieşti să prinzi un loc în campusul studenţesc sau îţi convingi părinţii să îţi plătească chiria pentru a locui în gazdă.

La cămin, împarţi camera cu alte trei persoane. Care nu sunt compatibile cu tine. Vei mânca zacuscă şi cartofi prăjiţi, la fel ca ieri. La fel ca toată săptămâna trecută. Eşti fericit că ai apă caldă, dar trebuie să îţi aştepţi rândul la duş. Cei mai răsăriţi, stau singuri. Cu chirie. Preţul independenţei e mare, pentru că, dacă nu au un loc de muncă sau bursă, tinerii supravieţuiesc doar cu banii trimişi de acasă, care se duc pe utilităţi şi chirie. Se afişează cu zâmbetul pe buze, dar cu burta goală. Anca, studentă, 22 de ani, spune cu jumătate de glas: “Locuiesc cu chirie. Nu am rezistat în căminele studenţeşti din cauza colegilor de cameră. Părinţii mei încearcă din răsputeri să îmi asigure minimul necesar. Mai am încă doi fraţi mai mici. Sper să mă pot angaja, să îmi ajut părinţii ca să îi întreţină şi pe ei la facultate.”

“Am terminat facultatea în urmă cu un an. Am stat în căminele studenţeşti în primii doi ani. Am fost nevoită să îngheţ un an de şcoală, să îmi caut un job, să mă mut cu chirie şi să mă întreţin singură, deoarece ai mei nu mai aveau posibilitatea de a mă sprijini”, declară Rosana, 24 de ani.

Eterna dilemă: găseşti un loc de muncă, lipseşti de la facultate şi acumulezi restanţe. Dacă stai şi aştepţi doar sprijinul părinţilor, aceştia nu vor mai putea să facă faţă cheltuielilor. Să nu uităm: Galaţiul e fruntaş la şomaj, aşa că nici locuri de muncă nu sunt pe toate drumurile.

Citit 1980 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2015 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.