Ce mâncăruri determină apariţia OBEZITĂŢII la copii

Ce mâncăruri determină apariţia OBEZITĂŢII la copii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Obezitatea a devenit o problemă tot mai frecventă în România şi se înregistrează, în special, în rândul copiilor. Studiile demonstrează că peste 40 la sută dintre copiii români sunt supraponderali. De cele mai multe ori, responsabili de creşterea minorilor în greutate sunt părinţii, care le dau dulciuri şi grăsimi fără a ţine cont de regulile alimentaţiei corecte.

Totodată, o cercetare epidemiologică a Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii arată că obezitatea este cel mai des întâlnită în regiunea Moldovei, cu o pondere de peste 23 la sută, faţă de media naţională de 21 la sută. Astfel, în încercarea de a-i face pe părinţi să manifeste mai multă grijă în privinţa dietei copiilor, oamenii de ştiinţă au făcut o listă cu alimentele care sunt adevărate otrăvuri, mai ales pentru cei mici, în primii ani de viaţă.

Alimente nocive pentru copii

Consumul în mod regulat al chipsurilor din cartofi, care par a fi un adevărat deliciu pentru cei mici, duce la apariţia kilogramelor în plus. Din punct de vedere energetic, cartofii au o densitate mare, dar foarte scăzută în ceea ce priveşte saţietatea. Tocmai de aceea, este o mare greşeală să fie consumaţi ca gustări. Aproape la fel de periculoşi sunt şi cartofii prăjiţi, puiul şi peştele prăjit, carnea procesată şi produsele alimentare grase, precum untul.

De asemenea, ar trebui evitat consumul în exces al alimentelor cu zahăr adăugat, cum sunt diferitele tipuri de deserturi din comerţ, dulciuri şi sucuri pline de zahăr. Printre alimentele nocive pentru copii se numără şi cerealele rafinate, ca făina albă, care se regăseşte în cele mai multe produse procesate. Specialiştii în domeniul ştiinţei alimentare mai spun că numărul sporit al caloriilor din alimente nu va duce, în mod obligatoriu, la îngrăşare. Spre exemplu, cartofii, dacă nu sunt prăjiţi sau transformaţi în chipsuri, nu vor deveni alimente nocive.

Printre alimentele recomandate pentru evitarea obezităţii sunt carnea de pui, dar nu prăjită sau gătită cu pesmet, cerealele integrale şi cerealele cu un conţinut bogat de fibre, din categoria celor recomandate pentru micul dejun.

Citit 925 ori Ultima modificare Duminică, 29 Noiembrie 2015 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.