INFECŢII pe care le POŢI AVEA fără să ştii

INFECŢII pe care le POŢI AVEA fără să ştii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Odată cu mobilizarea masivă pentru donare de sânge, după tragedia de la Clubul Colectiv din Capitală, s-a confirmat ceea ce medicii subliniază de mulţi ani: mulţi români au în corp infecţii periculoase, cum sunt cea cu HIV sau cu virusurile hepatitice B ori C, fără să ştie. Mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, arată un studiu al medicilor de la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ din Bucureşti.

Tragedie individuală, după tragedia colectivă

Cum infecţiile cu virusurile hepatice B şi C sau cu HIV nu se manifestă zgomotos decât atunci când boala evoluează, foarte mulţi dintre cei infectaţi nu ştiu acest lucru. De fapt, aceasta a fost şi una dintre concluziile de după mobilizarea masivă pentru donare de sânge, după tragedia din clubul bucureştean Colectiv: o parte dintre donatori au aflat de infecţii ca urmare a testelor efectuate asupra sângelui donat. În afară de lipsa unor simptome puternice în fazele incipiente ale hepatitelor B sau C, mulţi dintre români evitau să-şi facă testele de depistare a infecţiilor fiindcă nu erau gratuite.

Campanie de vaccinare gratuită

În luna octombrie, Institutul „Matei Balş“ a lansat o campanie naţională de testare gratuită, de informare, comunicare şi educare în privinţa infecţiilor cu HIV, hepatită B sau C. Dr. Liliana Preoţescu, medic primar boli infecţioase în cadrul Institutului „Matei Balş“, a explicat pentru "Adevărul" de ce fiecare dintre noi ar trebui să se testeze, indiferent de comportamentul sexual şi indiferent cât de grijulii considerăm că am fost cu sănătatea noastră până în prezent.

De ce românii nu îşi fac testele

Această recomandare trebuie să vină de la medicul de familie. Din fericire, după 1995 s-a introdus vaccinarea împotriva virusului B. Însă populaţia de peste 20 de ani nu a beneficiat de acest vaccin şi ponderea infecţiei cu virusul B este mare la această categorie de vârstă. Medicul de familie este destul de conştient de necesitatea vaccinării şi testării pentru hepatită. Vaccinarea este posibilă pentru hepatita B. Pentru hepatita C şi HIV, nu există o metodă de vaccinare. Populaţia trebuie să renunţe la mentalităţile că „nu mă testez pentru că pe mine nu mă atinge”. Virusurile B şi C, HIV sunt printre noi.

Preţul pentru testare este mare?

Testul nu pune probleme financiare, chiar şi la cererea persoanei. Cu recomandarea corectă a medicului de familie, testul este gratuit. O evaluare periodică a stării de sănătate este o necesitate medicală, ce implică şi testarea pentru virusurile hepatitice şi HIV.

Povestea unei paciente infectate cu HIV

"Cum s-a produs infecţia? Mi-a povestit mama că totul s-a întâmplat în anii '90, după ce am fost internată la un spital din ţară, unde mi s-a făcut o injecţie cu un ac nesterilizat. Am depistat la doi ani că sunt infectată cu HIV. Au urmat de-a lungul timpului mai multe teste şi abia la 11 ani mi s-a dat un diagnostic final. Au fost multe afecţiuni de care am suferit între timp. În urma trombocitopeniei mi s-a dat un tratament, despre care credeam că sunt vitamine. Eu ştiam că sunt un copil bolnăvicios. La 18 ani, la majorat, mama mi-a spus adevărul. Iniţial am crezut că glumeşte, dar mi-a spus că e serios. Atunci m-am informat mai bine despre ce înseamnă infecţia cu virusul HIV. Ştiam că se transmite pe cale sexuală, nu ştiam de tratament, nu ştiam cât se trăieşte. La şcoală, nu mi s-a spus nimic despre această infecţie, de aceea acum mă implic foarte mult în campanii de informare. Fac voluntariat şi aceasta este cea mai importantă activitate", a spus Delia, o pacientă infectată cu HIV.

Transmitere sexuală şi prin ace folosite la comun

Dr. Liliana Preoţescu a explicat că riscul de a te contamina este prezent. Riscul medical este aproape absent, doar în literatură au fost menţionate cazuri izolate de transmitere a infecţiei HIV. "Calea sexuală, contaminarea cu ace utilizate la injectarea de droguri rămân căi de transmitere a HIV. Elementul cheie este conştientizarea riscului şi comportamentul responsabil este valabil în orice facem. Pentru protecţia faţă de virusurile hepatice şi HIV trebuie să se utilizeze prezervativul şi să se evite tatuajele. Diagnosticul de HIV/SIDA este unul confidenţial. Nu există obligativitatea de a spune diagnosticul medicului, atunci când este nevoie de manevre medicale. În cazul saloanelor de cosmetică, regulile de utilizare implică sterilizarea instrumentelor, iar abaterile aici cred că sunt destul de mici", a explicat dr. Liliana Preoţescu.

Ce este HIV

HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este un virus care afectează anumite celule ale sângelui - celulele albe (limfocite CD4), care ne protejează împotriva infecţiilor. Celulele infectate devin producătoare ale virusului şi, după o vreme, mor. Virusurile nou produse circulă în sânge, căutând noi celule pe care să le infecteze. În felul acesta, numărul de celule albe din organism scade treptat şi, împreună cu acestea, scade şi imunitatea. În timp, organismul pierde capacitatea de rezistenţă, chiar şi în faţa unei boli obişnuite. Când numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este serios afectată şi organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri, ciuperci, bacterii. În acest mod, infecţia cu HIV evoluează la stadiul de SIDA - Sindromul Imunodeficienţei Dobândite. SIDA nu reprezintă o singură boală, ci un complex de boli diferite, cărora un organism normal le-ar face faţă fără probleme, dar care la persoanele infectate cu HIV au o altă evoluţie, potrivit informaţiilor de pe portalul viatacuhiv.ro.

Citit 3304 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2015 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.