BOBOTEAZĂ la 2 grade Celsius, la Galaţi. Un profesor a SCOS CRUCEA din apă (FOTO)

BOBOTEAZĂ la 2 grade Celsius, la Galaţi. Un profesor a SCOS CRUCEA din apă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Mii de gălăţeni au venit miercuri, 6 ianuarie, pe Faleză, ca să participe la slujba de Bobotează. Ca în fiecare an, a slujit, în faţa bisericii Precista, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi. Au fost la eveniment şi reprezentanţi ai autorităţilor şi lumii politice, dar nu la fel de mulţi ca în alţi ani. După slujbă, 11 tineri au sărit în apele reci ale Dunării, ca să prindă crucea de lemn pe care Arhiepiscopul a aruncat-o în apă. Unul singur a reuşit.

Firea apelor s-a sfinţit

După slujbă, miile de gălăţeni au ascultat, în tăcere, cuvântul de învăţătură al Arhiepiscopului, care le-a vorbit celor prezenţi şi despre sensul Botezului Mântuitorului, dar şi despre importanţa familiei creştine, aşa cum este ea constituită dintotdeauna, din mamă, tată şi copii.

"Starea bună a omului este atunci când nu mai deranjează pe nimeni. (…) Biserica nu e o clădire. Biserica nu costă bani. Biserica sunt noi, cei care trăim şi simţim. Unde sunt doi sau trei adunaţi. Să ştii că în faţa ta, în spatele tău, de-a dreapta şi de-a stânga sunt oameni buni, care te încălzesc cu privirea lor bândă şi cu inima lor bună şi braţele lor deschise (…). E minunat să vezi oamenii în biserici, la cumpăna dintre ani, care se roagă împreună, care se roagă pentru apropiere. (…) Sunt oameni care apoi merg liniştiţi la casele lor, să semene sămânţa bunătăţii în sufletele celor din casă şi ale vecinilor. Şi apoi îşi deschid iar sufletele şi uşile, ca un strop din agheasmă să le aducă curăţirea de care avem cu toţii atâta nevoie, în casele noastre. Casa e ca o icoană. Familia tradiţională - mamă, tată şi copil - devine ca o icoană”, a mai spus Î.P.S. Casian.

Totodată, Arhiepiscopul a spus: "Aşa cum ştim, Boboteaza înseamnă, înainte de toate, botezul Mântuitorului în Iordan, nu pentru El, ci pentru propriul nostru botez. Retrăim, în această zi, botezul nostru cu apă şi cu Duh. Dar cea mai frumoasă interpretare creştinească a botezului este înnoirea firii noastre. Vorbim despre firea omului bun, iubitor, încrezător în binele lui şi al semenilor lui, şi al neamului lui, şi a lumii întregi, cu pace. Aflându-ne în acest loc privilegiat, istoric, la Dunăre, este şi o tradiţie îndătinată a celor mai curajoşi dintre tineri, care, pe un ger al Bobotezei, sar în apă pentru a primi crucea. Ridicarea crucii înseamnă ridicarea, prin tinereţe, bărbăţie şi curaj, a tuturor necazurilor şi relelor".

Apa din cele 12 căzi amplasate pe faleza superioară a fost sfinţită, iar gălăţenii au putut să îşi ia acasă agheasma.

Bucuria de a scoate crucea din Dunărea

Unsprezece gălăţeni au primit avizul medicilor pentru a sări în Dunăre, la 2 grade Celsius, după cruce. Au sărit însă 12. Ion Netcu, de 65 de ani, spune că a sărit în fiecare an, de un sfert de secol încoace. Şi că anul acesta n-a mai trecut pe la medici, din cauză că, indiferent ce ar spune ei, Dumnezeu este cel care hotărăşte dacă trăieşti sau mori, în apă.

Crucea a prins-o Paul Gheorghe, în vârstă de 28 de ani, din Galaţi, care a participat şi la emisiunea "Românii au Talent". Bucuros de izbândă, tânărul a ridicat crucea şi a urlat de câteva ori către spectatori. Spune că, de meserie, este profesor şi că nu îşi doreşte lucruri pentru sine, ci vrea ca românii să se trezească, să aibă încredere în ei şi să înţeleagă că numai împreună vom reuşi.

În 2015, BOBOTEAZĂ în Dunăre, la -4 grade Celsius. CLICK AICI PENTRU DETALII

Foto Sorin Pană

Citit 6817 ori Ultima modificare Joi, 07 Ianuarie 2016 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.