CRIZA donatorilor de sânge ocoleşte Galaţiul

CRIZA donatorilor de sânge ocoleşte Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Între 50 şi 60 de gălăţeni vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galaţi pentru a dona sânge. Din acest motiv, criza de donatori de sânge întâlnită în acest început de an în mai multe judeţe din ţară pare să fi ocolit Galaţiul, cel puţin pentru moment.

„Nu putem spune că avem o criză de sânge la Galaţi. Totuşi, ar fi loc şi de mai bine, astfel încât facem un apel către cei care ar dori să doneze, dar nu sunt încă hotărâţi să vină la CRTS Galaţi. Din stocurile pe care le avem acum, ne permitem să mai trimitem şi către Bucureşti sau Iaşi, acolo unde situaţia este mai dificilă”, a precizat Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galaţi.

Cu toate acestea, ar fi nevoie şi la Galaţi de mai mulţi donatori de sânge cu RH negativ, motiv pentru care Centrul de Transfuzie face un apel pe această cale către donatorii care au grupe de sânge cu RH negativ. „Atunci când avem o situaţie critică, îi putem suna pe donatorii cu RH negativ aflaţi în bazele noastre de date şi încerca să îi sensibilizăm pentru a veni să doneze”, a adăugat Camelia Stoichicescu.

Sfaturi pentru donatori

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi. Donatorul trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, în vreme ce bărbaţii cel puţin 60 de kilograme.

De ce să donaţi

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; grupa sanguină; hepatita B, C; HIV(SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, în valoare de 65 de lei.

Citit 1621 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2016 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.