Ce DREPTURI au persoanele cu handicap

Ce DREPTURI au persoanele cu handicap
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Orice persoană cu handicap are drepturi care vizează atât sănătatea, educaţia, formarea profesională, cât şi locuinţa, asistenţa judiciară şi petrecerea timpului liber


Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele cu handicap au o serie de drepturi, care necesită a fi aduse la cunoştinţa publicului. În primul rând, acestea pot beneficia de dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, servicii gratuite de cazare pentru însoţitorul copilului sau adultului cu grad de handicap accentuat în unităţile sanitare cu paturi, sanatorii şi staţiuni balneare, la recomandarea cadrului medical, asigurate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Mai mult, persoanele cu handicap pot solicita un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare şi integrare socială şi a recomandării medicului de familie sau a medicului specialist. Numărul biletelor de tratament balnear gratuit, care se acordă adulţilor cu handicap, se stabileşte proporţional cu numărul potenţialilor beneficiari faţă de numărul total al biletelor de tratament, stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Acces liber la educaţie

Indiferent de vârstă, dar în conformitate cu tipul şi gradul de handicap, persoanele vizate au acces la orice formă de educaţie. În acest sens, persoana cu handicap sau reprezentantul legal constituie principalul factor de decizie în alegerea formei şi tipului de şcolarizare, precum şi a unităţii de învăţământ. În cadrul procesului de învăţământ, persoanele cu handicap au dreptul la servicii educaţionale de sprijin, dotarea cu echipament tehnic adaptat tipului şi gradului de handicap şi utilizarea acestuia, adaptarea mobilierului din sălile de curs, manuale şcolare şi cursuri în format accesibil pentru elevi şi studenţi cu deficienţe de vedere, utilizarea echipamentelor şi softurilor necesare în susţinerea examenelor de orice tip şi nivel.

Locuinţe la nivelurile inferioare ale clădirilor

În vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la obţinerea unei locuinţe, autorităţile publice au obligaţia să ia măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate, pentru închirierea, la nivelurile inferioare, a locuinţelor care aparţin domeniului public al statului ori unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia. Mai mult, persoanele cu handicap grav pot beneficia de o cameră de locuit, pe baza contractelor de închiriere pentru locuinţele de pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia. Pe lângă asta, tariful pentru închirierea unei locuinţe deţinute de stat va fi minim.

Transport urban gratuit

Persoanele cu handicap grav şi accentuat, dar şi însoţitorii acestora, beneficiază gratuit de mijloacele de transport în comun. Legitimaţia pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun este valabilă pe tot teritoriul ţării şi este eliberată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Pe lângă asta, persoanele cu handicap grav au gratuitate la transportul interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la clasa a II-a, cu autobuze şi nave fluviale, pentru 12 călătorii dus-întors pe an. De aceleaşi drepturi beneficiază şi însoţitorii persoanelor cu handicap, numai în prezenţa acestora.

Pregătire înainte de angajare

În ceea ce priveşte angajarea, persoanelor cu handicap li se acordă dreptul să acceseze cursuri de formare, să fie adaptate şi consiliate la locul de muncă, să treacă printr-o perioadă de probă plătită, de cel puţin 45 de zile lucrătoare şi un preaviz plătit, de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă. În acelaşi timp, acestea au posibilitatea să lucreze mai puţin de opt ore pe zi, dacă acest aspect este recomandat de comisia de evaluare.

IATĂ ce acte sunt necesare pentru obţinerea certificatului de handicap

Citit 4982 ori Ultima modificare Duminică, 10 Ianuarie 2016 14:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.