Cum puteţi SCĂPA de FACTURILE uriaşe la CĂLDURĂ
Foto: Foto Marius Negri

Cum puteţi SCĂPA de FACTURILE uriaşe la CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

* Costurile oamenilor s-au redus considerabil, cu mai bine de 50 la sută, după ce au pus mână de la mână şi şi-au creat un sistem de contorizare individuală * „Investiţia deja se amortizează”, ne-a spus gălăţeanul care a avut iniţiativa


Sătui să scoată bani grei din buzunare în contul energiei termice livrate doar pe hârtie, precum şi pentru „căldura din părţi”, mai mulţi gălăţeni gospodari, care locuiesc în cartierul Micro 14, şi-au pus la punct un sistem de contorizare individuală, în premieră pentru municipiul Galaţi, care le permite astăzi să plătească doar cât consumă.

Este vorba despre 12 apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare, ale unei scări din cadrul blocului PM 7 din Asociaţia de proprietari nr. 761. O asociaţie care, paradoxal, figurează pe listele negre ale tuturor furnizorilor de utilităţi publice, din cauza datoriilor extrem de mari pe care le înregistrează, motiv pentru care, în repetate rânduri, atât Apă Canal, cât şi Apaterm au decis să sisteze serviciile pentru a-i determina pe oameni să plătească. De altfel, săptămâna trecută, la întâlnirea cu preşedintele asociaţiei şi unii dintre cei care locuiesc acolo, câţiva gălăţeni încă se aprovizionau cu apă de la cisterna Apă Canal. Ba mai mult, la această asociaţie a fost descoperit, anul trecut, un potenţial prejudiciu de aproape 700.000 de lei.

Târgu Mureş i-a inspirat

Iniţiativa i-a aparţinut lui Viorel Busuioc şi, după cum ne-a mărturisit bărbatul, ale cărui calităţi de lider sunt de necontestat, ideea implementării unui sistem de contorizare individuală, în scara în care locuieşte, s-a născut la Târgu Mureş. Fiecare dintre cele 12 familii a contribuit cu 2.000 de lei.

„Problemele au fost şi între noi, vecinii, dar şi cu furnizorii. Plăteam mai mult decât consumam, am considerat noi. Şi aşa a şi fost. Eu am văzut în Târgu Mureş aşa ceva, întâmplător. Am fost la o clinică acolo şi am văzut într-o scară o astfel de instalaţie. Am întrebat, mi-au explicat, mi-au adus facturile să le văd. Când m-am întors în Galaţi, le-am spus vecinilor că sunt decis să trec pe o altă metodă de contorizare şi dacă vor să mă urmeze bine, dacă nu, realizez singur. Ei au fost de acord. Discuţia aceasta s-a purtat undeva prin octombrie, pe perioada acelei ierni le-am zis să se gândească, să-şi pună un bănuţ deoparte, că în martie să încep să strâng banii. Am strâns, prima dată, suma pentru aparate, care costau la acel moment 1.490 de lei, dar le-am achiziţionat cu 699 de lei, căci fiind mai mulţi am negociat cu firma. Am căutat firme de execuţie a lucrărilor şi, până la urmă, ne-am oprit la una şi am reuşit să realizăm investiţia cu 2.000 de lei de apartament, incluzând instalaţia toată. Dacă trecem de această iarnă cu bine, practic ne-am amortizat investiţia”, ne-a spus Viorel Busuioc, care a precizat că sistemul de distribuţie pe orizontală a devenit funcţional în urmă cu doi ani.

CITEŞTE ŞI: NEREGULI GRAVE descoperite la ASOCIAŢIILE de proprietari din Galaţi. CONTROALELE CONTINUĂ

Bărbatul ne-a explicat că, la intrarea în scară se află un contor al Calorgal (gigacalorimetrul de scară), care înregistrează cantitatea de agent termic livrată de societatea de termoficare, iar la intrarea în fiecare apartament, care depinde de sistemul centralizat, există „o buclă cu aparat de măsurare”. „Pentru părţile comune - pierderile, dacă vreţi - plătim acum sume infime (…) Noi am făcut o şedinţă în scară, înainte de a face instalaţia aceasta, când aveam repartitoarele. Am zis să facem o comisie din cinci inşi şi să facem un control inopinat. Cine nu dă drumul la uşă este hoţ. Am găsit apartamente cu repartitoarele jos, fără repartitoare, figurau la asociaţie debranşaţi, dar ei aveau caloriferele puse, că vara cine îi controlează? Când am văzut aşa ceva, am zis: nu ne certăm, dar trecem pe o altă structură. Totodată, au existat şi multe nereguli înainte, la asociaţie. A fost un cumul de factori care ne-a determinat. Cârcotaşi au mai fost la început, dar până la urmă toată lumea a fost de acord. Evident, mai puţin cei cu centrale. Dar să ştiţi că la unii dintre cei cu centrale este mai frig decât la noi în casă, pentru că nu îşi permit să lase centrala pornită continuu, din cauza facturilor mari care le vin pentru gaz”, ne-a spus gălăţeanul.

De la 400 de lei la 200 de lei sau chiar mai puţin

Viorel Busuioc ne-a spus că, în trecut, când costurile pentru energia termică le erau calculate şi repartizate prin intermediul asociaţiei de proprietari (şi nu direct de Calorgal, cum se întâmplă în prezent), familiile din scară ajungeau să plătească şi 400 de lei pe lună, dacă nu mai bine, deşi nu se puteau lăuda că şi beneficiază de căldură, iar sumele repartizate pentru cotele comune ajungeau şi la 70 de lei. În prezent, oamenii plătesc facturi cuprinse între 20 de lei (este cazul celor care ţin mai mult caloriferele închise) şi peste 200 de lei (apartamentul care a avut cel mai mare consum din scară în luna decembrie). „Eu, de exemplu, am 19 grade Celsius în casă, fără să dau drumul la căldură, când este mai bine afară, întrucât stau pe partea cu soarele, este centrală sub mine şi deasupra mea. Pentru decembrie, eu plătesc aproape 20 de lei. Ziua nu am nevoie, dacă este cât de cât bine afară, iar în camera în care dorm deschid seara, pentru doar o oră, maximum. Acesta este avantajul distribuţiei pe orizontală: făcând o echilibrare hidraulică la nivel de scară, dacă x, y îşi închid caloriferele, din punctul de distribuţie nu poate să pompeze mai departe, căci nu are unde să se ducă agentul termic. Pompează cât se consumă, practic”, a afirmat bărbatul.

Factura, în cutia poştală

„Vin cei de la Calorgal, împreună cu reprezentanţii din scară, citesc gigacalorimetrul lor, merg la fiecare apartament, care are cutie unde sunt aparatele de măsură şi acolo se citeşte debitul, temperatura pe tur, pe retur, valoarea consumată. În baza acestor citiri, fac nişte procese verbale, iar facturile vin prin curierat, nu mai trec prin asociaţie. În afară de două apartamente, care încă nu au contorizare individuală la gaz şi plătesc în continuare la asociaţie gazul, restul ne-am rupt total de asociaţie. Nici femeie de serviciu nu mai avem, că ne facem curăţenie singuri pe scară, iar curentul îl plătim tot la nivel de scară, ne vine factura şi o achităm. Ne vin facturile individual, prin cutia poştală şi dacă nu o achiţi în termenul scadent, de 15 zile, intră în perioada de penalităţi şi în a 46-a zi a venit şi ţi-a sistat serviciul. Mi se pare corect ca, în momentul în care vrei un confort, să plăteşti. Ori, la noi, a rămas mentalitatea aia comunistă: lasă-l, că are cinci copii. Păi, dacă are cinci copii, are şi responsabilitate să îi crească, nu să îi plătească altul. Aici este problema în România: sunt bun platnici, a căror primă grijă când iau banii este să achite facturile, însă, din păcate, suferă din cauza celor care nu plătesc”, a precizat Viorel Busuioc.

Acesta a afirmat că, pe lângă cele 12 apartamente racordate la sistemul public de termoficare, mai sunt alte şase cu centrală, iar un altul nu este locuit.

„În doar câteva luni termini fără probleme totul, dacă sunt bani. Decizia am luat-o în octombrie, în martie ne-am ocupat de proiect şi obţinerea avizelor de la Apaterm, lucrul acesta a durat doar trei săptămâni, ne-au făcut proiectul, iar pe parte de execuţie ne-am întins în funcţie de banii pe care îi colectam. La sfârşitul lunii septembrie am avut-o gata, şi izolaţia şi tot. Depinde însă de fiecare cum îşi foloseşte instalaţia. Cert este că acum plătesc mai puţin de jumătate faţă de cât plăteau înainte la Apaterm”.

CITEŞTE ŞI: Gălăţenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ chiar din februarie 2016! Ce spune Romgaz

Citit 10887 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.