NOUA AMENINŢARE GLOBALĂ - Ce este şi cum se manifestă temutul virus ZIKA

NOUA AMENINŢARE GLOBALĂ - Ce este şi cum se manifestă temutul virus ZIKA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Virusul Zika se propagă într-un ritm exploziv, motiv pentru care o reuniune de urgenţă la nivel mondial a avut loc pe 1 februarie. Graba este cauzată de faptul că experţii se aşteaptă la aproximativ patru milioane de îmbolnăviri, doar în acest an. Virusul Zika este considerat responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii. Aceştia au creierul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme de dezvoltare şi, în final, decesul persoanei respective, potrivit unui comunicat făcut public de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Problema, arată experţii, este că în trei sferturi din cazuri, infecţia trece neobservată, deoarece simptomele iniţiale sunt asemănătoare cu cele ale răcelii, respectiv febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap, potrivit Adevărul.

Vaccinul, gata în câţiva ani

De altfel, până în acest moment, nu există vaccin pentru eradicarea acestui virus. În privinţa antidotului, directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), a declarat că un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika va putea fi realizat în câţiva ani. Asta pentru că prima fază a studiului clinic pentru determinarea caracterului nevătămător al vaccinului ar putea avea loc abia la sfârşitul anului 2016. În prezent, există două variante prin care se poate pune la punct un vaccin anti-Zika. Prima opţiune se bazează pe ADN, în vreme ce a doua cale constă în utilizarea unui virus slăbit pentru a provoca o reacţie imunitară.

Cinci cazuri confirmate în Germania

Doar în luna noiembrie 2015 au fost raportate 4.000 de cazuri de infecţie cu Zika, însă virusul a fost depistat şi în ţările europene, printre care şi Germania. Concret, aici au fost înregistrate cinci cazuri confirmate de infectare în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016. Anunţul a fost făcut vineri, 29 ianuarie, de o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii din Germania. Cazuri au mai fost depistate în Danemarca, Marea Britanie şi Elveţia.

De altfel, recent, directorul adjunct al Centrelor americane de control şi prevenire a bolilor (CDC), a declarat că două cazuri de contaminare cu Zika sugerează o posibilă transmitere pe cale sexuală. Aceste cazuri „fac să fie plauzibil din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, însă ştiinţa este foarte clară deocamdată în această privinţă, în sensul că virusul Zika se transmite în principal prin pişcătura unui ţânţar infectat”, a subliniat dr. Schuchat, citată de presa internaţională.

Potrivit unui document publicat de autorităţile române, în ţara noastră nu au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire provocate de virusul Zika.

Citit 2138 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 02:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.