De patru ani, printre ŞOBOLANI! Chiriaşii PRIMĂRIEI Galaţi luptă cu mizeria şi cu autorităţile (FOTO)

De patru ani, printre ŞOBOLANI! Chiriaşii PRIMĂRIEI Galaţi luptă cu mizeria şi cu autorităţile (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fenomenul ruinelor nu a ocolit Galaţiul. Pe lângă monumentele istorice cu bulină roşie, pe străzile oraşului nostru "se clatină" zilnic zeci de locuinţe, care dau o notă proastă urbanisticii gălăţene. Unele case arată jalnic, cu buna ştiinţă a autorităţilor locale. Ba chiar în multe dintre acestea locuiesc chiriaşi ai Primăriei.

Despre cazul lui Toderiţă Bineaţă, ziarul nostru a mai scris şi în 2012. Chiriaşul Primăriei reclama atunci că a fost evacuat de proprietar pe data de 22 decembrie 2011, de pe strada Bucureştii Noi nr. 71, şi a primit, în ziua următoare, o locuinţă socială pe strada Tecuci nr. 124, deşi, potrivit locatarului, repartiţia iniţială fusese pe strada Tecuci nr. 112.

Acelaşi scenariu ne-a fost descris şi de data aceasta, întrucât nu s-a intervenit în acest caz. Locuinţa socială primită de chiriaş este într-o stare critică, acesta fiind nevoit să domicilieze printre şobolani, mizerie şi fără să aibă niciun fel de utilităţi. "După ce am fost evacuat, mi s-a spus să merg la doamna Ghinea, fosta directoare de la Direcţia de Fond Locativ, şi la doamna Pleşa, inspectoare. Urma să primesc o locuinţă pe strada Tecuci nr. 112, aşa mi-a spus doamna Ghinea, menţionând că am cuvântul unei persoane care lucrează într-o instituţie. Am semnat şi un contract, crezând că e pentru locuinţa de pe Tecuci nr. 112. Până la urmă, mi s-a spus că, dacă nu accept să locuiesc în casa de pe Tecuci nr. 124, voi sta pe drumuri. Nu aveam altă soluţie şi am luat cheile. Aşa se întâmplă că, de patru ani, locuiesc într-o casă ruinată, pe care cei de la Fondul Locativ nu vor să o mai repare. Eu nu am nicio datorie de când m-am mutat, îmi plătesc chiria dintr-un ajutor social de 142 de lei, însă nu-mi permit din aceşti bani să fac şi reparaţii", ne-a povestit Toderiţă Bineaţă.

Anchetă socială fără niciun verdict

Chiriaşul Primăriei ne-a mai spus că s-a făcut o anchetă socială la locuinţa de pe strada Tecuci nr. 124, dar nu a fost informat cu privire la constatările inspectorilor. "Am fost în audienţă la primar, în luna noiembrie a anului trecut, după care au fost trimise două doamne să facă o anchetă socială. O doamnă a intrat în locuinţă, iar cealaltă nu a avut curaj. Mi s-a spus că rezultatul va ajunge la domnul primar. Pe data de 21 ianuarie 2016, am fost iarăşi la Marius Stan, însă m-a trimis la doamna director Vrabie. Am rămas uimit de răspunsul doamnei Vrabie, care mi-a spus că eu vreau să ştiu toate dedesubturile Primăriei. Mai mult, mi-a zis să plec la Serviciul Reparaţii şi să discut cu doamna Buruiană, în privinţa anchetei sociale. Nici doamna Buruiană nu ştia nimic despre anchetă, dar m-a avertizat că nu se mai repară casele chiriaşilor. Pe lângă asta, am fost acuzat că eu am distrus casa, deşi era într-o stare deplorabilă când am primit cheile, motiv pentru care nici nu eram de acord să mă mut aici. Acum, în casa de pe strada Tecuci nr. 112 nu locuieşte nimeni şi, dacă nu mi se repară locuinţa în care domiciliez, sper măcar să mă pot muta acolo", a completat Toderiţă Bineaţă.

Prevederi contractuale trecute cu vederea

Potrivit contractului de închiriere a locuinţei sociale, locatorul are obligaţia "să ofere locatarului o locuinţă corespunzătoare, ce respectă condiţiile de igienă şi siguranţă, să predea locuinţa în stare normală de utilizare, să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă în exploatare şi de funcţionalitate a clădirii pe toată durata închirierii locuinţei, dar şi să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenţă a clădirii".

În contextul de faţă, se pare că aceste obligaţii contractuale sunt mai puţin respectate, iar şobolanii vor continua să se înmulţească printre ruinele Galaţiului în care locuiesc chiriaşi.

La rândul nostru, am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei vizavi de cazul lui Toderiţă Bineaţă. În răspunsul primit, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, ne-a declarat că "se caută o soluţie locativă pentru petent".

Citit 2704 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Februarie 2016 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.