FOTO/ Cartierul din Galați unde se vede cel mai bine DEGRADAREA oraşului
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

FOTO/ Cartierul din Galați unde se vede cel mai bine DEGRADAREA oraşului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Zona pe care toţi gălăţenii o ştiu drept Port este una plină de istorie pentru oraşul nostru. Acum mulţi ani, pe când bunicii noştri erau doar copii, portul Galaţiului era înfloritor. Case negustoreşti, cofetării, prăvălii, berării, cafenele, oameni bine îmbrăcaţi, oameni care se respectau reciproc, toate acestea erau doar câteva dintre imaginile din epoca de aur a oraşului.

Acum, până şi istoria străzii Portului, fostă 13 Iunie, a fost uitată. Noroc că mai există bătrânii, care să îşi aducă aminte. "Câţi dintre cei tineri ştiu că aici, în Galaţi, acum 100 de ani, a avut loc o revoltă a muncitorilor, conduşi de Spiridon Vrânceanu? De altfel, de aici şi venea numele străzii, 13 Iunie, ca o amintire a trecutului. Sunt scrise lucrurile astea şi pe placa memorială de vizavi de Palatul Navigaţiei, dar nu cred că o mai citeşte cineva", ne-a explicat Ghiţă Lungu, un cetăţean de 75 de ani, pasionat de istorie.

Astăzi, cu ochii larg deschişi, peisajul din cartierul Port este dezolant. Garaje înghesuite, trotuare înguste, crăpate, murdare, pe alocuri inexistente. Stâlpii de electricitate şi de iluminat tronează în mijlocul acestora, forţându-i pe cei care locuiesc în zonă să circule pe carosabil şi să se fie, astfel, la mila vitezomanilor.

Pe străduţele unde asfaltul există, prezenţa acestuia se datorează tot oamenilor, care au pus bani şi au modernizat, cât de cât, carosabilul. Dar, din lipsa fondurilor, ei nu au reuşit să îl îngrijească, aşa că este ondulat sau plin de gropi. Acest lucru îi afectează cel mai mult pe şoferi, care sunt forţaţi să intre pe contrasens pentru a ocoli gropile. Astfel, riscul accidentelor în zonă este foarte crescut.

În Al Doilea Război Mondial, cartierul despre care vorbim a fost bombardat din plin, iar în 1944 mai rămăseseră aici doar ruine. Dacă ar fi să ne uităm cu atenţie, încă mai sunt astfel de ruine în zonă, ele îmbinându-se aproape perfect cu restul construcţiilor. În rest, nu s-a mai schimbat nimic de ani buni. Poate doar strada Ana Ipătescu, însă acolo s-a refăcut doar asfaltul, pentru că pe margine tronează, în continuare, clădiri dezafectate, pline de gunoaie şi cadavre de câini şi pisici. "Ăsta e Galaţiul nostru. S-a reabilitat o stradă pe care nu circulă nimeni din cartier, în timp ce zonele cu adevărat umblate sunt lăsate de izbelişte. Ne cam merităm soarta", ne-a explicat Emil Anghel, un cetăţean în vârstă de 73 de ani.

La topirea zăpezii, jumătate din străzi sunt sub noroi

"Ca să mergi la biserică, îţi trebuie cizme de cauciuc. Ori asta, ori ocoleşti!". Asta ne-a spus Petrea Mihai, un cetăţean de 71 de ani, despre vadul George Enescu, care se află într-o stare precară de mai bine de trei ani. "S-au făcut nişte săpături pe aici, au fost astupate cu pământ, şi acum, când plouă sau ninge, e jale. Urci doar cu echipament ca lumea, nu cu pantofi", ne-a mai explicat gălăţeanul.

Iar vadul George Enescu, cel care face legătura între strada Dogăriei şi strada Egalităţii, pe care se află Şcoala Generala Nr. 24, nu este singura stradă din cartier în această situaţie. Pe numărate, mai mult de jumătate dintre străduţele nu mai lungi de 200 de metri din zonă sunt neasfaltate, iar pe unele nici măcar piatra cubică nu se mai vede. Plimbându-ne prin cartier, am putut vedea oameni care merg lipiţi de garduri, atenţi la fiecare pas, pentru a nu cădea în gropile pline cu apă murdară, dar şi maşini care se chinuiau să scape din mocirlă. "E imposibil să îţi menţii maşina sau încălţămintea curată pe aici. Vara mai e cum mai e, că e praf şi trece. Dar cu noroiul nu te joci. Maşinile se împotmolesc, iar oamenii se murdăresc urât de tot. Am făcut plângeri la autorităţi, dar degeaba. Nu s-a rezolvat nimic!", ne-a explicat Mircea Benea, un bărbat în vârstă de 67 de ani.

Ce-i drept, despre situaţia groaznică în care se află străzile din cartierul Port s-a mai scris şi în alte rânduri, însă nu s-a găsit rezolvare până acum. "Poate la primăvară, că tot e campanie", speră oamenii. 

Gaşca lui Lăbuş nu se micşorează

Una dintre cele mai mari probleme ale cartierului o reprezintă câinii maidanezi, ca de altfel în mai tot oraşul. Cei care au venit la întâlnirea cu cititorii, şi nu au fost puţini, ni s-au plâns la unison de acest aspect, spunând că s-au săturat să se simtă în pericol de fiecare dată când ies din casă. "În jurul blocurilor, dar şi pe străzile din cartier sunt haite formate din mulţi câini. Nici măcar sterilizaţi nu sunt, că am înţeles că asta era soluţia umană pentru restrângerea numărului lor. Numai că ei se înmulţesc. Numai la mine la bloc e o căţea care trebuie să nască în curând. Iar mizeria lăsată de ei e de nedescris, mai ales acum că se topeşte zăpada şi ies toţi rahaţii la iveală", ne-a spus Mihai Petrea, un cetăţean de 71 de ani.

Emil Anghel ne-a explicat chiar că a sunat la Ecosal, pentru a reclama această problemă, însă nu s-au luat prea multe măsuri. "Am sunat vara trecută la Ecosal, că au adăpostul ăla şi am zis să îi ia şi să îi ducă de aici. Au zis că trimit pe cineva, dar câinii tot aici au rămas. A trecut o dubiţă la un moment dat prin cartier, dar nu ştiu dacă era de la ei. Oricum, cert este că ne trebuie mai multe adăposturi pentru câini, ca să îi strângem de pe străzi. În oraşele civilizate nu vezi aşa ceva", ne-a explicat gălăţeanul, indignat că ONG-urile care se ocupă de maidanezi nu iau mai multe măsuri.

Faleza se distruge, iar autorităţille rămân nepăsătoare

Gălăţenii care au venit la întâlnirea cu cititorii din faţa Palatului Navigaţiei ne-au spus că ei formează un grup şi că, periodic, se plimbă prin cartier pentru a vedea dacă se mai rezolvă ceva din problemele zonei. Una dintre acestea este starea precară a falezei, care, spun domnii, se scufundă încet în Dunăre. "Nimeni nu ia măsuri. Băncile sunt rupte, terasamentul falezei în sine se rupe, se scufundă şi, cu toate astea, pentru noi e mai important tunelul decât reabilitarea singurului loc cu adevărat cunoscut de toată lumea din Galaţi şi din oraşele apropiate. Becurile sunt sparte, gunoiul se aruncă peste tot. Chiar nu se poate face nimic pentru rezolvarea acestor probleme?", ne-au spus, la unison, cetăţenii.

Oamenii vor mai multe mijloace de transport

"Cum e posibil ca, în secolul vitezei, când oamenii ies în spaţiu, parcurg distanţe mari cu viteze de peste 500 de kilometri pe oră şi încearcă să inoveze cât mai mult în tehnologie, noi, în Galaţi, oraş european, să aşteptăm o oră pentru un autobuz?". Ne-o spune domnul Mihai Petrea, însă dumnealui nu este singurul. Şi Dumitru Buştiuc, un cetăţean de 74 de ani, a abordat problema transportului în comun. "Avem doar câteva trasee care ajung aici. 34, care trece din oră în oră şi ajunge la cimitir şi în Micro 39. 15, care trece din jumătate în jumătate de oră, şi se duce în Piaţa Mare, 10 şi 29, care ajung în Micro 19. Atât. Toate trec rar, staţia e neacoperită şi dacă pierdem autobuzul, mai stăm o oră în staţie, timp în care putem ajunge pe jos unde avem nevoie. Nu e normal", ne-a explicat cetăţeanul.

Şi Mircea Benea face parte din categoria cetăţenilor nemulţumiţi de situaţia transportului în comun. "Să se schimbe ceva la vârf, dacă altfel nu se poate rezolva problema. Trăim în secolul XXI, nu în secolul XVIII, ce Dumnezeu".

"Nu avem nici măcar un market complet"

Lipsa unei pieţe este una dintre cele mai vechi probleme ale cartierului. Oamenii se plâng de ani buni că drumul până la cea mai apropiată piaţă este o corvoadă, în condiţiile în care acestea sunt situate în zona centrală a oraşului, la Spicu sau tocmai în Piaţa Centrală. „Înainte, funcţiona Piaţa Moruzzi, dar acum e linişte şi acolo. Ca să cumpăr ce trebuie pentru mâncare, iau autobuzul şi merg până în centru. Cel mai greu e iarna, când car sacoşele grele prin frig, pe distanţă mare”, ne-a spus Mihai Petrea.

Oamenii nu au în apropiere nici măcar un supermarket „cu de toate”. Cel mai apropiat este tocmai în centrul oraşului, vizavi de Parcul Eminescu. În lipsa concurenţei marilor lanţuri, magazinele de cartier îşi pot permite să practice preţuri ceva mai mari decât ar fi normal, iar locuitorii din zonă sunt extrem de nemulţumiţi. "Sunt atâtea spaţii comerciale goale, care nu folosesc nimănui acum. Chiar nu se poate amenaja ceva cu produse naturale, pentru noi cei din zonă? Să fie aduşi măcar moldovenii, ăia care nu vând angro, de pe Calea Prutului. Vânzare s-ar face, sigur!", ne-a explicat şi Emil Anghel.

Parcurile lipsesc cu desăvârşire

La câteva ore de la terminarea vizitei în cartier, pe adresa redacţiei a venit un mesaj de la un domn care nu ne-a putut onora cu prezenţa, însă care a ţinut morţiş să îşi exprime doleanţele. "Este inadmisibil ca în anul 2016, acesta să fie singurul cartier fără un loc de joacă pentru copii. Locuri ar fi, fie în locul bateriilor de garaje de pe strada Dogăriei, fie pe strada Ghecet, însă primăria nu apleacă urechea şi către noi. Singurele locuri de joacă mai apropiate sunt Faleza Copiilor, Parcul Viva şi zona Centru. Dar nu e normal să mergem atât pentru a-i permite copilului să zburde. Aici, în port, nu sunt decât nişte bănci ruginite, vechi, şi o masă de tenis din beton, vai de capul ei. Ăsta e parcul nostru", ne-a explicat cetăţeanul, care nu s-a semnat.

Ce schimbări vor oamenii

Mihai Petrea, 71 de ani: "Sper să se rezolve treaba cu vadul George Enescu, dar şi cu celelate străzi neasfaltate din cartier, pentru că vara ne rupem picioarele în gropi şi iarna intrăm până la gât în noroi. De asemenea, sper să se rezolve problema transportului în comun, ca să nu mai stăm câte o oră să aşteptăm un autobuz. Să se cumpere mai multe autobuze, dacă altă soluţie nu e".

Buştiuc Dumitru, 74 de ani: "În primul rând, îmi doresc ca în Port să se facă o piaţă. Nu trebuie să fie una imensă, să fim serioşi. Măcar câteva tarabe, să putem cumpăra o legumă, un fruct, ceva mai ieftin decât la market. Şi mai aproape. Sper să se toarne pe asfalt pe Griviţei, Crişana, Jupiter, Cantemir şi alte străzi care arată mai urât decât la terminarea războiului. Şi sper ca zona să devină mai curată, dar aici e de lucrat cu oamenii mult".

Emil Anghel, 73 de ani: "Pe lângă blocul Brateş 2 a fost spart asfaltul când s-a construit hotelul şi de atunci aşa a rămas. Sunt gropi mari, pe care nu le astupă nimeni, şi nu numai acolo. Apoi, problema falezei, care arată groaznic. Ştiu că sunt necesari bani mulţi pentru asta, dar sunt bani care pot fi accesaţi, nu? Că de-aia există fonduri europene. Trebuie reparată faleza, că e locul nostru de promenadă, al gălăţenilor".

Mircea Benea, 67 de ani: "Problema câinilor trebuie rezolvată cât mai urgent, pentru că au devenit agresivi şi se înmulţesc iarăşi necontrolat. O să ajungem să fie mai mulţi câini decât oameni prin oraş, şi atunci o să fie urât. Şi problema pieţei e importantă, pentru că sunt mulţi bătrâni care nu pot merge până la piaţa centrală sau în alte cartiere pentru cumpărături. Dar, batem la poarta surdului...".

Citit 4928 ori Ultima modificare Duminică, 07 Februarie 2016 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.