Donaţii de CARTE pentru o Parohie Română din Basarabia. ”Unim gândirea între fraţi”

Donaţii de CARTE pentru o Parohie Română din Basarabia. ”Unim gândirea între fraţi”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În satele din stânga Prutului există o sete necontenită de carte românească. Lunga perioadă de sovietizare a tot ce înseamnă românesc a generat repercusiuni asupra educaţiei şi culturii din Basarabia. Astăzi, pe rafturile bibliotecilor de peste Prut, cărţile în grafie latină sunt o mare necesitate. Zeci de mii de exemplare colectate în România au reuşit deja, de-a lungul anilor, să treacă Prutul şi să ocupe un loc de cinste în câteva instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Din păcate, au mai rămas sate în care literatura în grafie chirilică este majoritară.

De această dată, Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” a primit o solicitare de carte românească de la Parohia Ortodoxă Română Ucrainca, din raionul Căuşeni. Potrivit preotului-paroh, Serghei Ceban, din satul Ucrainca, parohiile româneşti recent înfiinţate în raionul Căuşeni vor să deschidă biblioteci şi, fiind la început de cale, au mare nevoie de cărţi cu tematică religioasă, dar şi laică, cele din urmă fiind indispensabile şcolilor din raion. În acest context, „Acţiunea 2012” lansează un apel către gălăţenii care vor să susţină instituţiile româneşti din Basarabia cu o donaţie de carte. „Pe data de 20 februarie ne-am propus să mergem cu cărţile colectate la biserica din Ucrainca. Scopul nostru este ca, pe ambele părţi ale Prutului, românii să aibă aceleaşi informaţii. Noi luptăm cu adevărul, iar cartea românească este cea mai bună armă împotriva propagandei bolşevice. La Ucrainca este nevoie de un fond de carte, pentru ca enoriaşii să poată citi în limba română, mai ales că discutăm despre o parohie a Patriarhiei Române. Literatura românească în Basarabia este puţină şi, din câte am înţeles de la preotul-paroh, cărţile religioase sunt şi mai puţine.

Sloganul campaniei la care îi îndemnăm pe toţi să se alăture este „Unim gândirea între fraţi”. Pe lângă cărţile de factură religioasă, pot fi donate şi cărţi laice, care vor ajunge la şcolile din raionul Căuşeni”, a precizat Laurenţiu Vasile, coordonator al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, Filiala Galaţi.

Gălăţenii care vor să doneze cărţi religioase sau de altă factură sunt rugaţi să ia legătura cu reprezentanţii „Acţiunii 2012” la numărul de telefon 0744-587-068, până pe data de 17 februarie, 2016. (Sursa foto: amosnews.ro)

Citit 4276 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 22:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.