Specialiştii dezbat problema ABUZULUI asupra copiilor

Specialiştii dezbat problema ABUZULUI asupra copiilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Psihologii din Galaţi şi câteva cadre didactice au fost pregătiţi în cadrul unui curs pentru identificarea şi asistenţa copiilor care au fost victime ale abuzului şi neglijării. Cursul a fost susţinut de dr. Cătălin Luca, specialist în domeniul abuzului, psiholog clinician şi expert psihologic judiciar, autor al cărţii „Expertiza psihologică a copilului abuzat/neglijat”.

La eveniment au participat reprezentanta Societăţii Civile de Psihologie Smart Helth - Terapis, Alina Gălăţanu, psihologi ai Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Galaţi, reprezentanţii Judecătoriei Galaţi, psihologi şcolari, psihologi din spitale, din mediul privat, precum şi cadre didactice.

Participanţii la curs au beneficiat de informaţii referitoare la formele de abuz asupra copilului şi evaluarea impactului asupra acestuia. Totodată, specialiştii au investigat competenţele necesare intervievării unui copil victimă. Potrivit dr. Cătălin Luca, principalele forme de abuz din România sunt abuzul fizic, emoţional, sexual şi neglijarea.

În ceea ce priveşte violenţa domestică asupra copiilor, specialiştii menţionează că aceasta este rezultatul mentalităţii părinţilor care încă mai consideră că „bătaia este ruptă din rai”. Referitor la intervenţia în cazurile de abuz, dr. Cătălin Luca a precizat că psihologii ar trebui să-şi păstreze obiectivitatea în pofida încărcării emoţionale, pentru a contribui cu informaţii psihologice cât mai precise, în vederea stabilirii interesului superior al copilului.

“Conform legislaţiei româneşti, fiecare specialist are obligaţia de a semnala autorităţilor inclusiv suspiciunea unui abuz exercitat asupra copilului”, a afirmat dr. Cătălin Luca.

Părinţii, cadrele didactice şi orice altă persoană din apropierea copilului ar trebui să semnaleze cazurile de abuz, iar informarea populaţiei cu privire la abuzul asupra copilului ar trebui să fie o prioritate pentru instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale.

În România, conform ultimului raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în perioada ianuarie-iunie 2015 s-au înregistrat 6.736 de abuzuri asupra copiilor, Moldova şi Dobrogea ocupând locul întâi, cu un număr de 1.710 cazuri, în timp ce judeţul Ilfov, care reprezintă 15 la sută din populaţia ţării, ocupă ultimul loc cu un număr de 352 de cazuri.

Citit 2118 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 22:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.