Atenţionare, nu ameninţare: Săracule, NU PUNE BOTNIȚĂ! Muşc înainte

Atenţionare, nu ameninţare: Săracule, NU PUNE BOTNIȚĂ! Muşc înainte
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Te voi ruga frumos şi voi face totul la vedere, nu am apucăturile tale. Prietene, ai ajuns parlamentar din întâmplare: te-au votat oamenii pentru că le-ai dat găina congelată sau ai vorbit bine preţ de câteva ore la miting, ai pus pe tine un parfum turcesc şi ai direcţionat bine şpaga la partid. Habar nu am ce daruri ţi-au căzut din cer pentru a-ţi înfunda dosul în fotoliile comode ale Casei Poporului, dar te urmăresc atent zilele astea şi văd că ţi-ai luat-o-n cap. Ai ajuns cu tupeul mult prea departe, nu şi-a imaginat nimeni că vei încerca să atingi dreptul la liberă exprimare.

Îţi închipui că o lege va trage fermoarul peste gura lumii. Greşeşti, stimabile, o lege de acest gen nu va face decât să aprindă şi mai mult spiritele încinse ale celor ce sunt deja sătui de neruşinarea voastră, nu va face altceva decât să scoată în stradă ziariştii ce îşi câştigă pâinea şi din punerea pe hârtie a actelor voastre tembele.

Încercarea voastră de astupa guri va pune gaz peste focşorul ăsta ce mocneşte. S-a cam terminat cu vrăjeala, burtoşilor. E un aviz, nu e o ameninţare, deşi mă lasă rece senzaţiile voastre la citirea acestor rânduri. La fel de impasibil sunt în faţa celor care consideră că tonul meu este neadecvat circumstanţelor, pentru aceştia am un răspuns extrem de scurt: a urca şi a coborî la nivelul fiecăruia nu e atributul ”şarpelui”, ci o calitate pe care am admirat-o dintotdeauna la persoanele care activează în mass-media şi nu numai. Omului liber, celui frumos, cu spiritul înalt, omului ce denotă inteligenţă şi umor, îi răspunzi pe acelaşi ton dacă te ţin nădragii. Aceeaşi monedă se foloseşte şi atunci când în cale îţi iese un golan, indiferent dacă se întâmplă la colţ de stradă sau dacă individul e parlamentar, ca acum, când se doreşte frânarea avântului presei printr-o manevră pur banditească.

Luaţi în calcul un mic detaliu, vă rog să nu fiţi atât de naivi încât să credeţi că lumea va tăcea. Nu va înceta nimeni să vă arate cu degetul, s-au dus timpurile Europei Libere, Vocii Americii sau a bătutului în ţeava caloriferului, societatea actuală nu prea mai corespunde portretului pe care îl aveţi întipărit în minte, se vorbeşte, se comentează mult, se citeşte şi se compară. Până şi nea Gheorghe a învăţat că nu mai trebuie să aplece urechea spre un singur canal. E mai greu cu vârsta a treia, reflexele nu se modifică atât de uşor, dar nici măcar oamenii simpli, fără prea multă pregătire, nu mai aşteaptă totul dintr-o singură direcţie.

Faceţi un efort şi băgaţi-vă minţile în cap, obişnuiţi-vă cu supărarea oamenilor şi cu exprimarea acesteia pe toate căile posibile, există chaturi, facebook, forumuri de discuţie, până şi în cel mai îndepărtat cătun au început să ajungă jucăriile astea pe care bătrânii le numesc, stângaci, ”oarles, uifi, maus”. E din ce în ce mai multă nevoie de transparenţă. Se ştie că furaţi, că aţi ajuns acolo doar pentru a face maţul gros şi punga plină. Săracilor, lumea nu se mai prosteşte la fel de uşor ca înainte. Trageţi fermoarul, e şliţul deschis!

Sursa: paulgabor.com


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2478 ori Ultima modificare Marți, 16 Februarie 2016 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.