Ce BOLI pot provoca gândacii de bucătărie

Ce BOLI pot provoca gândacii de bucătărie
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Gândacii roşii de bucătărie sunt printre cele mai rezistente insecte de pe planetă. Aşa că, dacă aceştia ajung să ne invadeze locuinţa, cu greu vom mai putea scăpa de ei. De aceea, este bine să luăm măsuri încă de la primul gândac pe care îl vedem. Aceste insecte ne pot îmbolnăvi destul de grav, atrag atenţia medicii. Gândacul roşu de bucătărie trăieşte până la 200 de zile. La o săptămână de la împerechere apar pachetele de ouă (ooteci) de culoare maronie.

O ootecă are, în medie, 36 de ouă şi este purtată de femelă în jur de patru săptămâni, pe partea posterioară a corpului. Femelele expulzează ootecile cu puţin timp înainte de eclozarea larvelor, în apropierea unei surse de apă. Larvele eclozează imediat după expulzarea ootecilor şi în decursul a 2-3 luni ajung la maturitatea sexuală. Acesta este motivul pentru care gândacii de bucătărie se pot înmulţi foarte uşor. Iată ce boli pot cauza aceste insecte.

Toxi-infecţii alimentare şi gastro-enterită

Din păcate, gândacii de bucătărie ne pot transmite boli care ne pun în pericol sănătatea. Insectele transportă germeni de toxiinfecţii alimentare pe corpurile lor şi sunt responsabili pentru răspândirea de dizenterie şi gastro-enterită la oameni. Pe de altă parte, gândacii de bucătărie ne pot infesta şi cu hepatita A, holeră şi cu o varietate de bacterii sau de infecţii virale.

Numeroase alergii

Problemele nu se opresc aici. Saliva, excrementele şi microorganismele de descompunere ale gândacilor de bucătărie conţin proteine alergene cunoscute pentru rolul lor în declanşarea şi creşterea severităţii simptomelor astmului bronşic. Cei mai afectaţi sunt copiii. De asemenea, şi viermii paraziţi pot fi transmişi prin intermediul gândacilor de bucătărie. Simptome precum diareea, scaun cu sânge şi crampele abdominale sunt doar câteva dintre problemele pe care aceste insecte ni le pot provoca.

Katsaridafobie

Există chiar şi o fobie legată de aceste insecte. Teama patologică de gândacii de bucătărie se înscrie în gama largă a fobiilor de care suferă oamenii. Aceasta se numeşte katsaridafobie. Pe „katsaridofobici” vederea de aproape a unui gândac de bucătărie îi face să tremure şi să transpire; bătăile inimii li se înteţesc, tensiunea arterială creşte, iar oamenii resimt, efectiv, o stare de teroare.

Citit 40803 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2016 20:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.