Inaugurarea Institutului transfrontalier de studii internaţionale şi justiţie penală

Inaugurarea Institutului transfrontalier de studii internaţionale şi justiţie penală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Institutul transfrontalier de studii internaţionale şi justiţie penală al Universităţii "Dunărea de Jos" a fost inaugurat, vineri, în prezenţa directorilor Institutelor de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române şi din Republica Moldova, a vicepreşedinelor Uniunii Juriştilor din România şi a preşedintelui Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale, a preşedintelui Asociaţiei Procurorilor din România, a preşedintelui Curţii de Apel Galaţi şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, judecători, procurori, poliţişti, cadre didactice şi cercetători.

Institutul este structurat în jurul a trei centre de cercetare, respectiv, a trei laboratoare de specialitate, însă, deocamdată, a fost inaugurat doar Centrul pentru studii în materie de justiţie penală şi Laboratorul de investigaţii şi cercetare criminalistică, dotat cu o încăpere ce reconstituie în cele mai mici detalii o scenă a crimei, ca în filme. În septembrie se va deschide şi Centrul pentru studii internaţionale şi drepturile omului.

Cercetare interdisciplinară în domeniul justiţiei penale

Institutul transfrontalier presupune o colaborare a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi cu Academia de Ştiinţe din Republica Moldova şi cu două universităţi din Odessa, Ucraina - Universitatea Naţională Maritimă şi Universitatea de Stat Mechnikov.

"Dorim să dezvoltăm şi să intensificăm cooperarea transfrontalieră în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a terorismului, în vederea respectării sistemului de drept şi a ordinii publice internaţionale. Institutul va fi util studenţilor la drept, ca centru de cercetare unde se vor ţine seminarii şi se vor organiza conferinţe, dar şi ca centru de expertiză juridică, în legătură directă cu alte agenţii şi organisme din U.E., Republica Moldova şi Ucraina", a declarat prof. univ. dr. Mihai Floroiu, directorul Departamentului de Ştiinţe juridice, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

"Modelul acestui institut l-am luat de la Haga, acolo unde există un astfel de centru care analizează până şi resturile avioanelor căzute. Cred că e un proiect bun, urez viaţă lungă Institututului şi susţin dezvoltarea lui”, a declarat prof. univ. dr. ing. Iulian Gabriel Bârsan, rectorul Universităţii. Acesta a arătat importanţa folosirii la capacitate maximă a aparaturii laboratoarelor universităţii, unică în România şi care permite analize de mare acurateţe.

Sesiune comemorativă George Antoniu

Inaugurarea institutului a continuat cu o sesiune ştiinţifică in memoriam, dedicată prof. univ. dr. George Antoniu, doctor Honoris Causa al Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, personalitate marcantă a ştiinţei juridice româneşti. Ocazie cu care s-a dezvelit şi un bust dedicat marelui profesor. Tot vineri s-a lansat la Dunărea de Jos şi Revista Transfrontalieră de Ştiinţe Penale. 

Citit 2043 ori Ultima modificare Duminică, 03 Aprilie 2016 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.