REȚETE ieftine şi bune, de POST, de la Radu Anton Roman citire

REȚETE ieftine şi bune, de POST, de la Radu Anton Roman citire
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Două feluri de mâncare cu 22 de lei


Mai sunt trei săptămâni din Postul Mare, aşa că s-ar putea să ni se lungească urechile de foame dacă punem în farfurie numai pateu vegetal sau conserve din soia, în tot timpul ăsta. Plus că n-ar fi nici prea gustos, nici prea sănătos! Aşa că vă reamintim, o dată la câteva zile, câteva reţete uşor de preparat în post. Şi cum nu suntem noi prea marii bucătari, am citit şi încercat parte dintre reţetele altora şi ne-au plăcut. Incursiunea noastră în gastronomia de post începe cu vreo două recomandări simple ale marelui Radu Anton Roman. Noi doar îl cităm pe maestru, toate reţetele sale se găsesc în cartea Secretele Bucătăriei Româneşti (pe care nu vă recomandăm s-o citiţi pe stomacul gol).

Borş de urzici

Necesarul: jumătate de kilogram de urzică (vreo două, trei pungi de doi lei bucata, din halele de zarzavaturi ale Pieţei Centrale), o căpăţână de usturoi (17 lei kilogramul, deci practic, un leu şi ceva pe căpăţână), leuştean (doi lei legătura mare), borş (doi lei litrul), o ceapă (2,5 lei kilogramul), 2-3 linguri de orez (în medie, trei lei kilogramul) şi o linguriţă de hrean ras (10 lei kilogramul, dar pentru ciorba vă ajunge o rădăcină, pe care îi lăsaţi precupeţului vreun leu şi un pic). Vorbim, deci, despre o cheltuială de maxim 17 lei, pentru o oală de borş. Plus că aproape toată punga de orez rămâne în casă!

Cum se face: Radu Anton Roman curăţa urzicile de tulpinile groase, le opărea şi le toca. Apoi toca şi ceapa şi o răsturna, laolaltă cu tocătura de urzică, într-o oală în care clocoteau deja doi litri de apă. Făcea şi un mujdei de usturoi, cu zeama din ciorbă (şi cu iaurt bătut cu ou, în afara postului). Adăuga usturoiul astfel ameţit la fiert, iar la jumătate de oră după ce pusese ceapa şi urzicile, lăsa la apă clocotindă, în oală, orezul. Mai lăsa la fiert cam un sfert de oră, până să pună şi borşul în care adăugase deja linguriţa de hrean ras. Şi după încă un clocot sau două, se descătuşa peste ciorba care clocotea cu bolboace o ploaie de leuştean ras. Şi gata. Foc stins, răcit câteva minute şi pus în strachină sau farfurie!

Prune uscate cu orez

Necesarul: în Piaţa Centrală, preţul kilogramului de prune uscate e 10 lei. Prin mijlocul halei acoperite de zarzavaturi, noi am găsit o femeie care vindea unele cărnoase, mari, conştiincios afumate. Numai cât le simţi mirosul şi îţi pierde cheful să mai ajungi acasă cu ele nemâncate! Pentru mâncare, ajung şi prune de patru sau cinci lei. Orez aţi luat deja, pentru ciorbă. Puneţi, deci, tot din aceeaşi pungă, o cană întreagă deoparte.

Cum se face: Radu Anton Roman lăsa prunele la înmuiat, vreo oră, în apă rece. Apoi,  curăţa şi toca o ceapă, trasă apoi,  în puţin ulei, într-o cratiţă. Adăuga şi cana de orez, iar când şi acesta îşi schimba culoarea, pune prunele. Puţin, cât să se întrepătrundă aromele.  Apoi, turna în cratiţă vreo doi litri de apă şi băga la cuptor până se umfla orezul. Sare, după gust.

Citit 3598 ori Ultima modificare Joi, 07 Aprilie 2016 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.