O femeie din Tuluceşti a împlinit 100 de ani
Foto: Foto ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

O femeie din Tuluceşti a împlinit 100 de ani
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

S-a bucurat şi a râs Victoria Panait, astăzi, 27 aprilie, când şi-a văzut toţi cei patru copii care îi mai trăiesc adunaţi în bătătură, să îi ureze „La mulţi ani!”. Cel mai tânăr fiu al femeii din satul Tătarca are 66 de ani, iar cea mai vârstnică fiică, 75 de ani. Şi nu doar ei au venit să-şi serbeze mama. La ziua Victoriei Panait au venit şi primarul, dar şi preotul din comună, împreună cu o mulţime de rude şi de vecini. Bine, n-au ajuns chiar toţi cei 14 nepoţi şi toţi strănepoţii, că s-ar fi umplut curtea sau poate că nici măcar n-ar fi încăput atâta lume. Dar, oricum, n-avea cum să treacă neobservată a o suta zi de naştere a Victoriei Panait, mai ales că de organizarea evenimentului s-a ocupat primarul Petrică Bratu, care a venit cu tort, flori şi o diplomă pentru sărbătorită.

La vârsta ei, Victoria Panait merge mai greu, sprijinită de fiice. Aude cu oarecare dificultate, dar în rest… toate-s bune. Spune că „a fost măsurată” de când se ştie şi poate că de asta a apucat secolul de viaţă. A muncit mult şi îşi aminteşte că a avut un scop: să-şi crească cei cinci copii, dintre care unul a plecat de pe lumea asta înaintea ei. I-a murit şi bărbatul. Când şi-l aminteşte, spune că ar fi putut foarte bine s-o iubească puţin mai mult şi s-o ia cu el, acolo unde a plecat. Dar chiar cu atâta tristeţe în suflet, tot se bucură când îşi vede copiii, când îşi aminteşte de nepoţi şi când vede că nu-i mai ajung degetele de la mână să-şi numere strănepoţii.

Astăzi, la exact 100 de ani, Victoria Panait a suflat în lumânarea de pe tortul aniversar, adus de primarul Bratu, în numele Consiliului Local al comunei Tuluceşti. Ba, a reuşit chiar să îşi taie o felie din prăjitura cea mare. Şi s-a bucurat un pic în sufletul care a strâns, într-un veac, mai multe bucurii şi tristeţi decât ne putea noi imagina că există pe lume.

Citit 2421 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2016 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.