Prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu: "Diagnosticat la timp şi tratat corect, CANCERUL MAMAR este vindecabil"

Prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu: "Diagnosticat la timp şi tratat corect, CANCERUL MAMAR este vindecabil"
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Chiar dacă în primele stadii nu dau simptome, tumorile maligne mamare pot fi depistate din timp, printr-o examinare corectă a sânului


Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer la femei şi, totodată, principala cauză de mortalitate oncologică. Este o problemă majoră de sănătate publică, având o incidenţă în Uniunea Europeană de 109,8 cazuri/100.000 de femei/an şi o mortalitate de 38,4 cazuri/100.000 femei/an, conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii. În România, în anul 1960, cancerul mamar avea o incidenţă de 6,9 la sută din totalitatea tumorilor maligne la femei, în 1978 atingea 13,5 la sută, iar în 1996 ajungea la 22,61 la sută, situându-se pe primul loc în patologia oncologică a femeilor.

Şi mortalitatea prin cancer mamar a crescut de la 11,2 la suta de mii în 1960, 15,6 la suta de mii în 1978, 19 la suta de mii în 1988, 20,67 la suta de mii de femei în 1996, ajungând în anul 2004 la valoarea de 28,25 la suta de mii de femei şi în 2006 la 23,88 la suta de mii de femei. Aşadar, deşi incidenţa cancerului mamar a crescut în ultimii ani, mortalitatea a scăzut.

În stadiile de început nu există simptome

"În stadiile incipiente, cancerul de sân, la fel ca toate formele de cancer, nu se manifestă clinic. În stadiile avansate ale bolii se manifestă prin prezenţa unei tumori mamare de dimensiuni variabile, de cele mai multe ori nedureroasă, cu prezenţa unor ganglioni măriţi de volum sub braţul respectiv (în axilă). Însă manifestările cele mai evidente în stadiile avansate sunt din păcate cele ale metastazelor în diferite organe (plămâni, ficat, creier sau oase).

Stabilirea diagnosticului se bazează pe examinarea clinică a sânului şi a ariilor ganglionare, pe istoricul personal şi familial al pacientei şi pe examenul clinic general. Urmează investigaţiile imagistice (mamografie, ecografie, eventual RMN mamară) şi confirmarea anatomopatologică. Puncţia citologică cu ac subţire nu se mai recomandă în diagnosticul cancerului mamar, deoarece nu poate preciza factorii de prognostic necesari alegerii conduitei terapeutice. Confirmarea histologică (studierea în laborator a probei luate prin biopsie - n.r.) trebuie să preceadă orice gest terapeutic", a explicat, pentru "Viaţa liberă", prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu.

Cum poate fi totuşi depistat în stadii de început

Dr. Ardeleanu spune că gestul cel mai important este acela ca, în fiecare lună, fiecare femeie să îşi autoexamineze sânii. Practic, aceasta este singura posibilitate de diagnosticare precoce a unui cancer mamar, fiind şi o metodă de screening. Autoexaminarea se face de preferat în primele cinci-opt zile de la debutul menstruaţiei. Înaintea menstruaţiei sânii se umflă, devin sensibili la palpare şi uşor dureroşi, ceea ce nu va permite o autoexaminare atentă a sânului.

Cum are loc examinarea

"Examinarea începe cu o inspecţie a sânilor, care se va realiza în picioare, iniţial cu braţele  ridicate deasupra capului, apoi cu ele pe lângă corp, iar la final cu mâinile pe şolduri. În cadrul inspecţiei urmăriţi următoarele aspecte: o creştere în volum unilaterală apărută recent sau orice modificare de formă sau asimetrie a sânilor apărute recent. Trebuie să ţineţi cont de faptul că sânii sunt uşor asimetrici în mod normal, de aceea cel mai bun evaluator al modificării asimetriei sânilor sunteţi chiar dumneavoastră.

Modificările de formă pot fi bombări sau scobituri pe suprafaţa sânului. De asemenea, trebuie să aveţi în vedere orice modificare a culorii, mai ales unilaterală, mai mult sau mai puţin extinsă. Coloraţia roşiatică semnifică o inflamaţie a sânului, care poate fi concomitentă cu un cancer mamar. Aspectul de piele în "coajă de portocală". Anormală este şi apariţia unor eroziuni sau exulceraţii pe suprafaţa sânului" este un semn important, care arată invazia tumorii în piele", a mai explicat specialistul citat.

Prezenţa unor scurgeri prin mameloane, mai ales cu sânge, retracţia mamelonară unilaterală recentă (există şi retracţii mamelonare vechi, care nu au semnificaţie clinică în cancerul mamar), precum şi eroziunile mamelonare şi areolare sunt alte semnale de alarmă.

Palparea sânilor

"Pentru palparea sânilor, folosiţi un gel lubrifiant sau examinaţi-vă sânii sub duş, cu ajutorul gelului de duş, care va permite alunecarea uşoară a degetelor pe suprafaţa sânilor. Palparea se face cu ajutorul degetelor doi-cinci, lipite între ele, fără degetul mare. Palpaţi sânul cu pulpa, nu cu vârful degetelor, pe toată suprafaţa sânului. Utilizaţi mâna dreaptă pentru sânul stâng şi viceversa. Palparea se face cu braţul ridicat atât la nivelul sânului cât şi la nivelul axilei. În timpul palpării, se va apăsa uşor pe mamelon. Exteriorizarea unor secreţii mamelonare, îndeosebi cu sânge, reprezintă un semn de alarmă. Palparea se face prin comprimarea sânului între palma examinatoare şi torace, pe rând, prin mişcări lente de rotaţie, pentru a cuprinde toate cele patru cadrane ale sânului: supero-extern, supero-intern, infero-intern şi infero-extern. În mod normal, sânul nu e omogen, fiind alcătuit din structuri de consistenţă fermă (acinii mamari) ce converg spre mamelon", a adăugat dr. Ardeleanu.

Care sunt semnele de alarmă

În principiu, pentru orice modificare enunţată mai sus, este indicată vizita la medic. Semnele de alarmă sunt: un nodul ferm, dur, în interiorul sânului sau în axilă; inflamaţia sânului (roşeaţă, edem, creşterea temperaturii locale); proeminenţa sau modificarea de formă şi/sau contur a sânului; zona de retractilitate a pielii şi zona de descuamare sau de mâncărime, în special a mamelonului; retragerea mamelonului spre interior, secreţie sau scurgere mamelonară, mai ales dacă e însoţită de sânge; durere localizată, persistentă

Orice formaţiune este malignă?

Nu, nu orice formaţiune tumorală este malignă. Majoritatea femeilor prezintă noduli mamari sau mastoză fibro-chistică, însă orice tumoră este potenţial malignă, spune specialistul citat. Caracterele de malignitate ale unei tumori sunt: tumoră dură, nedureroasă, imprecis delimitată, cu suprafaţă neregulată, fixată la ţesuturile din jur, însoţită de adenopatii axilare (creşterea în volum a ganglionilor axilari - n.r.). Doar medicul specialist este în măsură să evalueze aceste caractere şi să stabilească un plan de investigaţii.

Este vindecabil cancerul mamar?

"Cancerul mamar este vindecabil dacă este diagnosticat la timp şi tratat corect. În funcţie de stadiul în care este diagnosticat, tratamentul poate consta de la excizia strict limitată a nodulului tumoral, până la extirparea glandei mamare (mastectomie). Intervenţia chirurgicală poate fi completată şi cu extirparea ganglionilor din axilă, cu chimioterapie, radioterapie sau terapie hormonală, în funcţie de caracterele tumorii. Examenul imunohistochimic este obligatoriu, pentru a stabili un tratament corect", a concluzionat dr. Ardeleanu.

Citit 11705 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2016 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.