PONTURI PENTRU ȘOFERI: Cum poţi PLĂTI o asigurare mai mică pentru maşină

PONTURI PENTRU ȘOFERI: Cum poţi PLĂTI o asigurare mai mică pentru maşină
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru şoferii tineri, cu permis relativ proaspăt în buzunar şi cu o maşină cu mulţi cai putere, achitarea poliţei RCA poate fi o corvoadă financiară deloc de neglijat. Vârsta, experienţa, antecedentele în trafic, precum şi alte criterii de care pot ţine cont societăţile de asigurări atârnă greu la stabilirea cuantumului poliţei obligatorii, cei mai avantajaţi devenind, în aceste condiţii, vârstnicii. Legea permite, în momentul de faţă, un singur „artificiu” care face ca asigurarea obligatorie să nu mai fie atât de usturătoare, existând varianta reducerii acesteia de la câteva zeci de mii de lei pe an (cât ar plăti un titular tânăr care conduce o maşină puternică şi are o experienţă în conducere nu foarte mare) la câteva sute.

Trecerea maşinii pe numele unui "bătrân"

Varianta schimbării titularului în actele maşinii este frecvent practicată, în sensul că, deşi fiul, să zicem, foloseşte autoturismul, în acte apare ca proprietar tatăl, bunicul sau altă rudă în vârstă, care, automat, va beneficia de un barem mai suportabil al tarifului poliţei RCA. Artificiul este destul de simplu de realizat, printr-un contract de vânzare cumpărare, însă punctul slab îl constituie faptul că, la acest tip de convenţie, la fel ca şi la celelalte modalităţi de transfer de proprietate, precum donaţia sau partajul, intervine ca obligatorie achitarea taxei de mediu. În cazul în care mutarea se realizează, depinde de priceperea şi prudenţa tânărului şofer, care va trebui totuşi să nu provoace evenimente rutiere soldate cu avarierea maşinii. În caz contrar, în câţiva ani, „bâtrânul” din acte va constata că valoarea poliţei ajunge la fel de mare ca aceea plătită de tineri.

Al doilea titular nu reduce asigurarea!

Adăugarea celui de-al doilea titular pe certificatul de înmatriculare al maşinii nu este de natură să reducă asigurarea obligatorie, potrivit celor de la Serviciul de Înmatriculări, şi asta deoarece operaţiunea de menţionare a unei a doua persoane pe talon, precum soţul/soţia/părinte/bunic etc nu are rol de a-l face pe acesta automat proprietar al maşinii.

„Operaţiunea de înscriere a unui al doilea titular în certificatul de înmatriculare are doar efectul că îi dă acestuia drept de utilizare a maşinii, nu de proprietate, aşa că nu are efect nici asupra cuantumului asigurării obligatorii”, punctează cms. şef Cristinel Baciu, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Galaţi.

Dacă totuşi doriţi să treceţi pe talonul maşinii partenerul de viaţă sau o rudă apropiată, trebuie să ştiţi că solicitarea se face prin depunerea la Serviciul Înmatriculări a unei serii de documente precum o cerere-acord, fişă tip cu toate datele de identificare a persoanei care se doreşte a fi adăugată, cărţile de identitate ale ambelor persoane, în original şi copie, cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie, o chitanţă care să ateste plata unei taxe de 37 de lei la CEC şi certificatul de înmatriculare în original. În cazul în care cel ce urmează a fi al doilea titular nu este soţ sau soţie al titularului principal, este necesar şi un contract de comodat de folosinţă, întocmit la notar. Un mic inconvenient al acestei metode îl reprezintă faptul că, teoretic, ambii titulari, şi cel deja existent şi cel care urmează să fie adăugat, trebuie să se prezinte la Serviciul Înmatriculări la momentul solicitării, pentru ca poliţiştii să ia act de consimţământul amândurora. În cazul în care, să spunem, primul titular nu poate fi prezent, este necesară o procură specială prin care acesta să îşi dea acordul asupra operaţiunii.

Citit 13148 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2016 20:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.