ATENȚIE, GĂLĂȚENI! Lipsa detectorului de gaze poate fi PENALIZATĂ
Foto: Foto Anca Stanciu

ATENȚIE, GĂLĂȚENI! Lipsa detectorului de gaze poate fi PENALIZATĂ
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ulterior evenimentului din Clubul Colectiv de toamna trecută, un ordin al Administraţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), neaplicat până acum, a fost reactualizat, astfel că toţi proprietarii de apartamente racordaţi la reţeaua de gaze naturale, fie individual, fie la comun, trebuie să aibă în case detectoare de gaze, indiferent dacă au doar un aragaz şi nu şi o centrală termică.

Obligaţia apare dacă fereastra camerei în care este instalat aragazul are geam termopan. "Aceste condiţii de siguranţă, detaliate în Ordinul 5/2009 al ANRE, prevăd obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2 la sută metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcţie specială. Aceste detectoare de gaze au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident", ne-au explicat reprezentanţii ENGIE.

În cazul în care oamenii refuză să le monteze, vor rămâne fără gaze. Mai mult, ar putea rămâne fără gaze chiar şi cei care le instalează, dar ai căror vecini de bloc refuză să facă acest lucru, pentru simplul motivă că sistarea alimentării se face pentru tot imobilul, în lipsa contoarelor individuale de gaze.

Cât costă un detector 

Preţul unui detector de gaze variază între 110 lei şi 180 de lei, iar montarea lor poate fi făcută doar de un instalator autorizat, dat fiind că trebuie racordat şi la reţeaua de gaze, pentru a întrerupe alimentarea în caz de scurgeri.

Cel mai ieftin aparat de detectare a gazului metan costă 106 lei şi este constituit dintr-un detector cu senzor înlocuibil şi o electrovană cu rearmare manuală. Atenţie, însă! Atunci când detectorul de gaz va fi declanşat de o eventuală scurgere şi alimentarea cu gaze va fi întreruptă, instalaţia poate fi repusă în funcţiune doar de un operator autorizat ANRE, a căror listă este disponibilă pe site-ul www.anre.ro.

La preţul detectorului de gaz se adaugă şi mâna de lucru, astfel că puteţi plăti în jur de 300, chiar 400 de lei pentru montarea unui detector în apartament. În plus, durata lor de viaţă este scurtă, aşa că odată la cinci sau şapte ani trebuie să le înlocuiţi.

"Clientul final are obligaţia să înlocuiască detectorul/detectoarele automat/automate de gaze montat/montate la locul de consum, înaintea expirării duratei normate de utilizare a acesteia/acestora, în conformitate cu prescripţiile tehnice ale producătorului", au mai explicat reprezentanţii ENGIE.

Potrivit ultimelor date statistice, în România sunt aproximativ 1,27 milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat de alimentare cu gaze naturale. Şi, având în vedere că majoritatea apartamentelor beneficiază şi de tâmplărie termopan, proprietarii sunt obligaţi să îşi monteze detectoarele pentru a nu rămâne fără gaze.

Citit 8151 ori Ultima modificare Marți, 07 Iunie 2016 21:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.