Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel

Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc, astăzi, pe Sfinţii Petru şi Pavel. Data sărbătorii este fixă - 29 iunie. Variază, însă, durata postului de pregătire. Sunt ani în care ortodocşii postesc trei săptămâni înainte de ziua acestor sfinţi şi ani în care postul se anulează. Totul,în funcţie de data de sărbătorire a Paştelui. În acest an, postul a fost unul scurt, începând pe 27 iunie.

Sfântul Petru este una dintre figurile importante ale creştinismului. S-a născut evreu, era fiul lui Iona, iar numele pe care îl primise de la părinţi fusese Simon. Petru este şi fratele lui Andrei, care de asemenea va deveni apostol şi care este patronul spiritual al Eparhiei Dunării de Jos. De meserie, Petru era pescar. Îi urmează lui Iisus Hristos, care îi spusese că îl va face "pescar de oameni". Temător, stăpânit de firea sa umană, Petru se va lepăda de trei ori de Învăţător, în noaptea de dinainte răstignirii Sale. Ca apostol, Petru va predica în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi, în ultima parte a vieţii sale, în Roma. 29 iunie, data la care îl sărbătorim pe Sfântul Petru, este cea la care, în anul 67, a fost ucis pentru credinţa sa, prin răstignire cu capul în jos.

Sfântul Pavel se bucura de o educaţie aleasă şi a fost, în tinereţe, un duşman al creştinilor, participând chiar la uciderea arhidiaconului Ştefan. Totuşi, pe drumul spre Damasc, potrivit Vieţilor Sfinţilor, i se arată Dumnezeu într-o lumină orbitoare, întrebându-l: „Saule, Saule, de ce mă prigoneşti?”. Acest eveniment îl va determina pe Pavel să îşi schimbe modul de a primi creştinismul. Se converteşte şi este botezat de episcopul Damascului. Activitatea sa misionară va fi prolifică. Pleacă în trei călătorii în care propovăduieşte învăţăturile lui Iisus Hristos şi scrie 14 epistole, care sunt incluse în Sfânta Scriptură. În anul 67, Sfântul Pavel va fi decapitat, din porunca împăratului Nero.

Colectivul ”Vieții libere” urează ”La mulți ani!” tuturor celor care astăzi își sărbătoresc onomastica.

Citit 2454 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2016 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.