Noi REGULI pentru achiziţiile din spitale

Noi REGULI pentru achiziţiile din spitale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

55 de milioane de lei au fost cheltuite pentru aparatură medicală care nu a fost folosită niciodată. Informaţia apare în proiectul de raport al Curţii de Conturi pentru anul 2015, citat de Hotnews. Ministerul Sănătăţii vrea, acum, să schimbe radical modul în care se fac achiziţii: spitalele vor trebui să demonstreze că au nevoie de aparatura pe care vor să o cumpere şi că au specialişti care să o folosească.

„Înainte de investiţie, va fi depus un dosar care să ateste clar nevoia acelui aparat şi, bineînţeles, toate condiţiile care trebuie îndeplinite după aceea. Personalul, spaţiul, consumabilele, dacă este cazul. Numai aşa se poate investi eficient şi raţional. Nu să achiziţionăm o listă de echipamente şi apoi să ne întrebăm ce să facem cu ele”, spune Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, potrivit Digi 24.

Un exemplu este Clinica pentru Arsuri de la Spitalul Floreasca, inaugurată parţial de trei ori în şase ani. Unitatea a costat în total 11 milioane de euro şi a atras atenţia odată cu tragedia din clubul Colectiv. Nu a fost deschisă atunci, deoarece nu avea personal. „Avem echipament, dar nu avem personal. Oamenii pe care i-am angajat într-o primă etapă au venit, au văzut cât de grea e munca şi au plecat” spunea, la două zile după tragedie, profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică a spitalului. În acest caz, e vorba şi de aparatură montată după expirarea termenului de garanţie, aşa că procurorii DNA fac verificări.

Un alt exemplu de risipă vine de la Spitalul din Panciu, judeţul Vrancea. Tomograful de un milion de euro, cumpărat acum un an, cu fonduri europene, nu a fost folosit vreodată. „Trebuie să îndeplinim anumite condiţii, trebuie să obţinem nişte avize de la CNCAN Bucureşti”, explica, la începutul anului, Iulian Nica, primarul oraşului Panciu. „Şeful clinicii de Radiologie de la Târgu Mureş mă întreabă de două trei-ori pe an: Ai montat aparatul? Îi spun că încă nu-i montat, dar o să fie la un moment dat”, spunea, tot atunci, medicul radiolog Viorel Barbu.

În varianta finală a raportului Curţii de Conturi se vor regăsi date şi despre plăţi ilegale, umflarea unor preţuri şi achiziţii prin încălcarea procedurilor. Prejudiciul total se apropie de 62 de milioane de lei.

Citit 1551 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.