CONSERVE care ar trebui EVITATE! Studiu privind calitatea PATEURILOR consumate de români
Foto: Sursa foto: parintialtfel.ro

CONSERVE care ar trebui EVITATE! Studiu privind calitatea PATEURILOR consumate de români
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un nou studiu al Asociaţiei Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarmă în privinţa importanţei unei alimentaţii sănătoase. De această dată, specialiştii au analizat un produs alimentar care se numără printre preferinţele românilor. Este vorba despre pateul de ficat, prezent pe rafturile tuturor magazinelor. Deşi conţine aditivi alimentari în cantităţi mari, care au efecte dăunătoare sănătăţii consumatorilor, conservele cu pateu sunt cumpărate frecvent.

APC a achiziţionat, în prima parte a lunii iulie, 82 de sortimente de pateu de ficat din marile structuri comerciale şi le-a analizat calitatea. Astfel, specialiştii au observat că trei din 10 pateuri de ficat conţin apă din belşug, unu din patru conţine caragenan, două din cinci sunt colorate cu carmin, patru din cinci conţin nitrit de sodiu şi unu din două potenţiator de gust şi aromă (monoglutamat de sodiu).

Carne în cantităţi mici

Potrivit studiului, 52 la sută dintre conservele de pateu sunt cu ficat de porc, iar conţinutul de ficat de porc variază între cinci şi 46 la sută. Totodată, 31 la sută dintre pateuri sunt cu ficat de pui, iar conţinutul de ficat de pui din conservă variază între 9,6 şi 40 la sută. De asemenea, 10 la sută din pateuri sunt din ficat de raţă şi au între cinci şi 26 la sută ficat de raţă, în timp ce patru la sută sunt cu ficat de gâscă şi au între cinci şi 25 la sută astfel de ficat. Asociaţia mai arată că doar doi la sută dintre pateuri sunt cu ficat de curcan (între 14 şi 26 la sută), iar unu la sută conţin ficat de viţel (opt la sută).

Cum să alegi cel mai bun produs

Preşedintele APC, Costel Stanciu, susţine că la alegerea unui pateu trebuie să avem în vedere „cantitatea de ficat din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi sau acizi graşi saturaţi şi conţinutul de sare, evitând acele produse care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate pateurile care au în compoziţie carne separată mecanic”.

Pe lângă asta, trebuie evitate conservele bombate, lovite sau cu puncte de rugină.

Într-un top al celor mai bune pateuri de ficat de porc, specialiştii susţin că "Tulip"(Danemarca) ocupă primul loc, cu 46 la sută ficat la 100 de grame de produs, fiind urmat de "Bucegi" (Scandia) cu 45 la sută ficat la 100 de grame de produs.

Lista completă a topului realizat de APC poate fi consultată pe site-ul asociaţiei: apc-romania.ro - CLICK AICI.

Citit 4798 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 03:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.