O şansă în plus la viaţă pentru gălăţenii cu hepatită C

O şansă în plus la viaţă pentru gălăţenii cu hepatită C
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Noul tratament dă rezultate şi în situaţiile în care cel vechi, pe bază de interferon, se dovedea ineficient

Alte 10.000 de persoane bolnave de hepatită C vor beneficia de tratament fără interferon, după ce autorităţile au decis suplimentarea fondurilor destinate acestei terapii. Vestea este una cât se poate de bună pentru bolnavi, având în vedere că acest tratament dă rezultate în 95 la sută dintre cazuri. Decizia Guvernului a fost deja salutată de principalele asociaţii de pacienţi.

„Cu siguranţă, această decizie va avea un impact pozitiv asupra pacienţilor, prin asigurarea accesului la cele mai noi terapii şi, implicit, crescând şansele de vindecare şi revenire la un stil de viaţă normal. În ceea ce priveşte continuitatea măsurilor de creştere a accesului la tratament, sperăm că negocierile cost-volum-rezultat vor începe imediat şi nu se vor amâna din motive birocratice. Nu ne mai permitem să pierdem timp şi vieţi“, a precizat Marinela Debu, preşedinte Asociaţiei Pacienţilor cu Hepatită din România (APAH-RO), potrivit adevarul.ro.

Speranţe renăscute pentru mii de bolnavi

Măsura, care urmează să intre curând în vigoare, este destinată acelor pacienţi cu stadii avansate de boală care nu au putut beneficia până acum de terapia fără interferon. Peste 200 de bolnavi din Galaţi ar putea intra, în perioada următoare, în programul desfăşurat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Până la anunţarea suplimentării fondurilor, toţi aceşti pacienţi au trăit cu teama că nu vor mai avea şansa să intre în acest program.

Terapia fără interferon a devenit disponibilă în România din luna octombrie a anului trecut. Din cauza costurilor foarte mari pe care le implica, autorităţile au luat atunci decizia ca doar pacienţii aflaţi în stadii avansate ale bolii să beneficieze de acest tratament. Concret, banii alocaţi anul trecut ar fi ajuns exact pentru tratamentul primilor 5.000 de bolnavi, ceea ce i-ar fi lăsat pe dinafară pe mulţi alţi pacienţi care suferă de asemenea de forme avansate de hepatită C.

Terapia ar putea fi extinsă şi pentru stadiul F3 al bolii

Până la anunţul suplimentării fondurilor pentru acest program, inclusiv medicii gastroenterologi şi infecţionişti (singurii specialişti care au dreptul de a fi medici curanţi în cadrul programului – n.r.) se temeau că lucrurile se vor opri după ce dosarul cu numărul 5.000 va fi aprobat de către CNAS.

„Contractul prevede că putem trata peste acest număr. Sunt şanse să extindem acest program de la pacienţii cu F4, care au ciroză, şi la bolnavii cu stadiul F3 de fibroză hepatică. El nu poate fi extins către alte categorii fără să chemi la negocieri şi celelalte companii care au interferon free, e anticoncurenţial”, a declarat Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Gălăţeni incluşi în program

Judeţul Galaţi a devenit, de la sfârşitul anului trecut, centru regional pentru administrarea tratamentelor hepatitei virale C fără interferon. De la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), gălăţenii cu hepatită C sau cu ciroză hepatică provocată de virusul hepatic C au început să depună dosare pentru a beneficia de acest tratament. Până în prezent, aproape 200 de dosare trimise de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi au fost aprobate de către CNAS.

Rezultat scontat pentru aproape toţi pacienţii

Faţă de tratamentul cu interferon, care dădea rezultate în sub jumătate dintre cazuri, terapia disponibilă şi în România de anul trecut asigură o rată foarte mare de succes a tratamentului. Necesitatea decontării tratamentului fără interferon în ţara noastră este cauzată de numărul extrem de mare de români infectaţi cu acest virus hepatic.

Drumul către tratament

Pentru a ajunge la faza depunerii dosarului, bolnavul trebuie să străbată un traseu destul de dificil, având în vedere starea precară de sănătate în care şi aşa se află. Primul drum este la medicul de familie, de la care va obţine un bilet de trimitere către medicul specialist. Pe baza acestui bilet şi având la îndemână şi cardul de sănătate, pacientul merge la un medic specialist dintr-unul din centrele acceptate în acest program. În judeţul Galaţi, au fost incluse în programul de tratament fără interferon al hepatitei C Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, precum şi un cabinet medical privat aflat însă în contract cu CJAS Galaţi. În urma consultului, specialistul hotărăşte dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

În cazul în care bolnavul corespunde acestor criterii, medicul de familie îi va prescrie un voucher, pe baza căruia va putea face, în mod gratuit, investigaţiile cerute la dosar. Un singur laborator din Galaţi a fost aprobat pentru aceste investigaţii. Cu rezultatele obţinute la aceste analize, bolnavul se întoarce la medicul specialist, care hotărăşte dacă dosarul poate fi întocmit şi trimis sau nu.

Dacă pacientul îndeplineşte toate criteriile cerute, dosarul poate fi depus, în sfârşit, la sediul CJAS Galaţi, de unde va fi trimis către comisia de la Bucureşti. Abia după ce şi această comisie îşi va da girul, tratamentul va putea începe, nu înainte însă ca pacientul să facă un nou drum la medicul specialist curant, care îi va elibera şi prescripţia medicală necesară.

Ce trebuie să conţină dosarul

Pe site-ul CNAS, în secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu. Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării. De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic.

Citit 2566 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2016 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.