În mai puţin de un deceniu, oamenii au devenit victimele tehnologizării

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un studiu recent arată că memoria şi gândirea tinerei generaţii este afectată de impactul internetului şi al smarthphone-urilor. În ultimii şase ani, durata medie a atenţiei omului a scăzut dramatic. Studiul sugerează că 90 la sută dintre oameni suferă de amnezie digitală, peste 70 la sută nu ştiu numerele de telefon ale copiilor, iar 49 la sută nu au memorat numărul partenerului. Cercetătorii au analizat actuala generaţia cu aceea care a trăit în perioada telefoanelor fixe. Astfel, s-a constatat că generaţia din urmă îşi poate aminti chiar şi acum o parte dintre numerele importante. Potrivit dr. Maria Wimber, lector al Şcolii de Psihologie din Birmingham, internetul schimbă modul în care gestionăm şi stocăm informaţii. „Creierul nostru se bazează pe internet în acelaşi fel în care se bazează pe memoria unui prieten, membru al familiei sau un coleg. Nu dorim să acumulăm mai multe informaţii, când ştim că acestea ne sunt la îndemână”, susţine specialistul.

Un alt studiu, realizat de Universitatea Fairfield, arată că şi fotografiatul reduce din amintiri. În timpul cercetării, participanţii au fost rugaţi să viziteze un muzeu, iar cei care erau preocupaţi şi de fotografiat şi-au amintit mai puţine detalii decât cei care le-au observat pur şi simplu. „S-ar putea crede că acest lucru se extinde la amintiri personale, la modul de a privi lumea prin lentilele camerei noastre smartphone, având încredere că telefoanele ne pot stoca amintirile, oamenii acordând mai puţină atenţie lucrurilor şi persoanelor care îi înconjoară. Astfel, se pierde amintirea evenimentelor din propriile noastre vieţi”, consideră dr. Maria Wimber.

Nicholas Carr, autor al cărţii „Cum schimbă internetul modul de a gândi”, precizează că „memoria umană nu este acelaşi lucru cu memoria calculatorului. În acest mod, nu se mai fac conexiuni cu privire la ceea ce ştim, ce simţim şi nici nu mai adunăm cunoştinţe personale.” Cercetătorii mai arată că durata medie de atenţie a omului a scăzut de la 12 secunde, cât era în 2000, la opt secunde, cât se înregistrează după 16 ani.  „Există o superficialitate a gândirii noastre. Nu doar latura cognitivă este afectată, ci şi latura emoţională. Gândirea profundă este esenţială pentru societate, iar atunci când ea lipseşte, va avea un efect negativ asupra societăţii pe termen lung”, afirmă  Nicholas Carr.

Sfatul specialiştilor este ca oamenii să petreacă mai mult timp în afara mediului virtual, pentru a-şi proteja amintirile şi experienţele importante, aspect care dezvoltă memoria pe termen lung.

Citit 933 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.